Vyznamenaný letec podle Kyjeva za den sestřelil pět dronů

Jednou z ikonických fotografií války na Ukrajině se stal snímek krví potřísněné tváře pilota Vadima Borošylova, který se po sestřelování dronů katapultoval z poškozené stíhačky a ještě si stihl udělat „selfie“. Muže, který pomocí dalších fotografií a videí na sociálních sítích mapuje podobu vzdušného boje s drony, ocenil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, když vojáka vyznamenal nejvyšším vojenským řádem Hrdina Ukrajiny.

Neobvyklý snímek vlastní tváře byl pro Borošylova jedním z mnoha pořízených, protože už od začátku války byl na sociálních sítích známý tím, že zveřejňoval videa a fotografie z kokpitu letadla. Po udělení vyznamenání se ukázalo, že byl kromě člověka přibližujícího obrazy války také důležitou součástí boje s drony, kterými Rusové od letních měsíců cílili hlavně na energetickou infrastrukturu na Ukrajině. Snaha zničit co nejvíc těchto bezpilotních strojů ale v říjnu vedla i k jeho pádu.

V době, kdy íránské drony typu Šáhed-136 v ruských službách ostřelovaly města na střední Ukrajině, dokázal Borošylov podle armádních zpráv sestřelit během jednoho dne pět dronů. Poslední dron, který se mu podařilo zasáhnout, létal během útoku na město Vinnycja. 

Střepiny a zbytky rozstřeleného bezpilotního letounu pak poničily Borošylovův MiG-29 a částečně se zarazily do pilotova krku a části tváře. Stihl se z kabiny katapultovat. Během doletu padáku na zem ještě z uniformy vytáhl telefon a vyfotil se.

Své poškozené letadlo pilot podle webu Ukrajinska pravda navedl do neobydlené oblasti – situace si tak nevyžádala mrtvé ani zraněné, šrapnely pouze poškodily několik domů.

Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk jej na vyznamenání navrhl poté, co se pilot přišel po několika dnech omluvit obyvatelům vesnice. Předtím, než pilot skončil v nemocnici, poskytla mu ještě večer azyl místní rodina. Později se na místo vrátil s omluvou a nabídkou pomoci s odklízením škod. I za to, že se díky manévru vyhnul možnému zásahu obytných domů, mu Zelenskyj udělil vyznamenání u příležitosti Dne ozbrojených sil Ukrajiny.

„Čtvrtý den po katapultáži jsme navštívili místo události, omluvili se za nepohodlí způsobené obyvatelům a poděkovali za ocelové nervy, komplexní pomoc, která byla poskytnuta, a důvěru v ozbrojené síly Ukrajiny,“ zhodnotil pilot později na Instagramu.

„Tady Karaya“

Dronobijec, který nyní po čase začal znovu létat, se v rádiovém spojení hlásí přezdívkou „Karaya“, k čemuž se otevřeně odkazuje i nápisem na své helmě.

Tak ovšem kontroverzně využívá stejnou volací značku jako Erich Hartmann, který během druhé světové války na straně hitlerovského Německa během 1404 vzletů sestřelil 352 letadel.

Hartmann proslul díky úspěchům zejména v soubojích s letouny Sovětského svazu. Mezi ně paradoxně patří i později vyrobený MiG-29, který ovládá Borošylov. Jeden z nejúspěšnějších nacistických letců byl v sovětském zajetí do roku 1955, než se jako letecký instruktor vrátil do Německa, kde následně pomáhal během výcviku pilotů ze Spojených států.

Borošylov se údajně v rozhovorech hají tím, že Hartmannovy činy během druhé světové války nesouvisely s jeho oddaností k Hitlerovi a pilot byl pouze mladým úspěšným vojákem.