Izraelské volby vyhrál Netanjahuův Likud, ukazují průběžné výsledky. Se spojenci by mohl mít většinu

Události: Volby v Izraeli (zdroj: ČT24)

V parlamentních volbách v Izraeli vede po sečtení téměř šestaosmdesáti procent odevzdaných hlasů pravicová strana Likud expremiéra Benjamina Netanjahua. Konečné výsledky mají být podle izraelské televize známy ve čtvrtek večer. Likud má zatím 32 ze 120 mandátů a se spojenci by mohl dát nyní dohromady pohodlnou parlamentní většinu až 65 hlasů, uvádí deník Ha'arec.

Za možné spojence Likudu pro příští vládu jsou považovány ultrapravicový blok Náboženský sionismus, který má nyní čtrnáct mandátů, náboženská strana Šas, jíž nyní připadá jedenáct křesel, a Jednotný judaismus tóry s aktuálně osmi mandáty.

„Hlavním vítězem těchto voleb je právě Náboženský sionismus,“ uvedl zpravodaj ČT na Blízkém východě David Borek. Dodal, že síla pravice bude záviset i na tom, zda se ještě některé strany „nepřehoupnou“ do parlamentu. Jde hlavně o arabskou stranu Balat a levicovou stranu Meretz. „Je však vysoce pravděpodobné, že izraelská pravice směřuje k vládnimu angažmá.“

Studio ČT24: Blízkovýchodní zpravodaj ČT Borek k výsledkům izraelských voleb (zdroj: ČT24)

Z Likudu se už ozývají první požadavky na funkce. Jeho poslanec a bývalý izraelský velvyslanec při OSN Danny Danon se chce stát předsedou parlamentu. Podle něj by nynější předseda měl být vyměněn ještě před jmenováním nové vlády.

Strana Ješ Atid premiéra Jaira Lapida je prozatím na druhém místě s 24 mandáty. Někteří z jeho potenciálních partnerů pro sestavení vlády ale bojují o vstup do parlamentu, protože zatím nezískali potřebné minimum aspoň 3,25 procenta hlasů. Jde především o levicový Meretz, který zatím získal 3,19 procenta hlasů.

Lapid by mohl počítat se Stranou národní jednoty ministra obrany Bennyho Gantze, která má zatím dvanáct křesel, se stranou ruských imigrantů Izrael je náš domov, jež má pět křesel, a případně s některou z arabských stran, které se do parlamentu dostanou. Zatím se to daří straně Raam, které zatím připadá pět mandátů.

Strana práce na hraně vstupu do Knesetu

Na hraně vstupu do parlamentu se ocitli také labouristé, kterým zatím izraelská média přisuzují čtyři mandáty. Strana zrušila povolební program v Tel Avivu, předsedkyně Merav Michaeliová odmítla poskytnout rozhovory a ve straně se ozývají hlasy, že musí odstoupit. „Přátelé, vzhledem k nejistému výsledku odkládá Strana práce všechny akce na pozdější termín,“ vzkázala Michaeliová.

Program kvůli volebnímu výsledku mění rovněž Lapid. Jeho úřad oznámil, že premiér zrušil účast na klimatické konferenci COP27, jež začne v neděli v Egyptě. Lapid měl do Šarm aš-Šajchu dorazit v pondělí. Místo něj Izrael bude reprezentovat prezident Jicchak Herzog.

Volební účast byla vysoká, k urnám přišlo přes 71 procent voličů, sečteno je přes 3,8 milionu hlasů. Volební komise má podle televize konečné výsledky ohlásit do čtvrtečního večera. Ve středu večer se začne sčítat zhruba půl milionu hlasů těch, kdo nemohli odevzdat hlas ve volebních místnostech, jde o hospitalizované, vojáky nebo vězně.

Parlament bude zřejmě bez drúzů

Izraelská média také přinesla informaci, podle níž za třicet let poprvé nezasedne v parlamentu žádný zástupce komunity drúzů, z nichž většina se považuje za Syřany se statusem izraelských rezidentů.

Na svých kandidátkách mělo příslušníky této komunity několik stran, ale až na nižších místech – v Meretzu byl jeden z nich na čtvrtém místě, ale strana zřejmě v parlamentu vůbec nebude, ve straně Izrael je náš domov byl drúzský člen na šestém místě, ale strana má zatím pět mandátů, Likud umístil drúzského kandidáta až na 44. místo své volební listiny.