Indonéská policie obvinila kvůli tragédii na fotbale šest lidí

V souvislosti se sobotní tragédií na fotbalovém zápase v Malangu, jež si vyžádala přes 130 obětí, obvinila indonéská policie šest lidí. Z nedbalosti vedoucí k smrti a vážným zraněním a porušení indonéských sportovních zákonů a etického kodexu jsou obviněni tři fotbaloví funkcionáři a tři policejní důstojníci. Hrozí jim až pět let vězení.

K neštěstí došlo po ligovém utkání Arema – Persebaya Surabaya, kdy vběhli na trávník po porážce 2:3 fanoušci domácího týmu a policie proti nim zakročila slzným plynem. V následném chaosu a tlačenici zemřelo přes 130 lidí a další stovky byly zraněny.

Šéf státní policie Listyo Sigit Prabowo v pátek uvedl, že obviněn byl šéf ligy, jež zodpovídá za to, že všechny stadiony mají platné provozní certifikáty. Podle něj stadion v Malangu podmínky pro udělení potvrzení nesplňuje a nebyl řádně prověřen. Dalšími podezřelými jsou hlavní pořadatel zápasu, šéf ochranky a tři policejní důstojníci. Policisté jsou obviněni z toho, že nařídili zásah slzným plynem, i když ho světová federace FIFA při zápasech zakazuje.

Pozdní otevření bran

Na tragédii mělo výrazný podíl pozdní otevření šesti bran, u nichž bylo mnoho fanoušků ušlapáno. „Brány měly být otevřeny pět minut před koncem zápasu. Když byly odemčeny, byly otevřeny pouze do šířky 1,5 metru a pořadatelé nebyli na svých místech,“ řekl Prabowo.

Již v minulých dnech byl mimo službu postaven šéf policie v Malangu Ferli Hidajat a devět členů elitní mobilní brigády. Všechny čeká disciplinární řízení. Dalších osmnáct policejních důstojníků, kteří jsou zodpovědní za použití slzného plynu, je vyšetřováno. Indonéská liga, ve které nastupují i čeští reprezentanti Michael Krmenčík s Ondřejem Kúdelou za klub Persija Jakarta, byla přerušena. Tragédii vyšetřuje nezávislá komise.