Při střelbě ve školce na severu Thajska zemřelo nejméně 38 lidí. Podezřelý spáchal sebevraždu

Události: Obětí střelby v Thajsku je 38 (zdroj: ČT24)

Nejméně 38 lidí ve čtvrtek zahynulo při střelbě v zařízení péče o děti na severovýchodě Thajska. Mezi oběťmi je 24 dětí. Střelec, bývalý policista, po útoku odjel domů, kde podle vyšetřovatelů zastřelil i svou rodinu a následně spáchal sebevraždu.

K incidentu došlo v provincii Nóng Bua Lampchu. Útok si podle nejnovější bilance agentury AP vyžádal 38 obětí, mezi nimiž bylo dvacet čtyři dětí.

Podle agentury AFP k incidentu došlo kolem 12:30 místního času (08:30 SELČ). Dětem, které se staly terčem útoku, bylo mezi dvěma a třemi roky, řekl AFP plukovník Džakkapat Vidžitrajtchája.

„Střelec přišel kolem poledne a nejprve zastřelil několik dospělých“, včetně jedné učitelky v osmém měsíci těhotenství, sdělila policie. Ozbrojenec se poté násilím dostal do zamčené místnosti, kde spaly děti, a pozabíjel je. Palbu dle policie zahájil v rozčilení poté, co nenašel svého syna. 

Po masakru z místa činu uprchl, autem najížděl do lidí, další zastřelil, až nakonec dorazil domů, kde usmrtil manželku, syna a také sebe.

Podezřelý útočník byl před rokem propuštěn z policejních řad poté, co měl pozitivní test na drogy. V pátek se měl dostavit k soudu, uvedla podle agentury APA thajská média.

Podobné útoky střelnými zbraněmi nejsou v Thajsku příliš časté. V roce 2020 ale thajský voják postřílel v kasárnách, buddhistickém chrámu a nákupním středisku 29 lidí a dalších 57 zranil. Motivem jeho činu byl spor o majetek.