Heger žádá pomoc od EU kvůli cenám elektřiny, Slovensku podle něj hrozí ekonomický kolaps

Slovenská centrální banka zásadně změnila výhled ekonomiky na příští rok. Očekává jednoprocentní pokles. Dosud počítala s růstem. Výhled upravila v den, kdy deník Financial Times zveřejnil rozhovor s premiérem Eduardem Hegerem, podle něj hrozí Slovensku kvůli cenám elektřiny kolaps ekonomiky. První firmy kvůli drahým energiím už skončily. Podle Hegera potřebuje země miliardovou pomoc od Evropské unie. Za alternativu považuje slovenský premiér zestátnění dodavatelů energie.

V letním výhledu počítala Národní banka Slovenska pro příští rok s růstem hrubého domácího produktu o 1,9 procenta po letošním 1,4 procenta. Aktualizovaná verze sice předpokládá mírně vyšší růst v tomto roce (1,8 procenta), ale napřesrok již počítá banka s propadem HDP o jedno procento. Pro rok 2024 ale dál predikuje 3,5procentní růst.

Slovenská centrální banka předpokládá, že se v ekonomice země projeví vliv vysoké inflace a také ochlazování globální ekonomiky. Pro vývoj té národní bude podle bankéřů zásadní pokles spotřebitelské poptávky. „Dosud soukromá spotřeba táhla ekonomiku i v horších časech, kdy firmy čelily nedostatku dílů. Vysoká inflace však odčerpá z příjmů domácností finanční zdroje a očekává se propad koupěschopnosti,“ uvedla banka v komentáři k podzimní predikci.

Guvernér banky Peter Kažimír dal však najevo, že by se predikce nemusela splnit. „Existují předpovědi, při kterých by si člověk přál, aby se nikdy nenaplnily. I naše prognóza bude patřit do takovéto kategorie. Na základě toho, co se děje kolem nás a u nás, se domníváme, že příští rok bude náročnější než ten, ve kterém žijeme nyní,“ řekl.

Heger žádá podporu o EU. Hovoří o hrozbě kolapsu ekonomiky

Eduard Heger řekl Financial Times, že růst cen elektřiny v důsledku ruské invaze na Ukrajinu může zničit slovenskou ekonomiku, pokud nezíská podporu v objemu miliard eur od Evropské unie. „V opačném případě (slovenské podniky) zavřou a může dojít skutečně ke kolapsu celé ekonomiky,“ řekl. Kvůli vysokým cenám už zastavila výrobu hliníkárenská společnost Slovalco, která se na spotřebě elektřiny v zemi podílí téměř desetinou. Na pomoc zbylým podnikům by chtěl Heger získat pět miliard eur z nevyužitých fondů pro regionální rozvoj.

Podle slovenského premiéra je podpora z EU nezbytná, protože unijní plán na mimořádné zdanění výrobců energií by v nynějších reáliích jeho země nefungoval. Problém spočívá v tom, že se největší producent elektřiny na začátku roku rozhodl prodat přebytečnou energii obchodníkům. Tito obchodníci nyní prodávají kontrakty zpět na Slovensko za tržní ceny, které jsou zhruba pětkrát vyšší. „Slováci kupují za 500 eur to, co prodali za 100 eur,“ prohlásil Heger.

Daň z mimořádných zisků by podle něj měla pro Slovensko význam pouze, kdyby byla celoevropská. Zisky z daně by pak měly být rozděleny rovnoměrně po celé EU, což by Slovensku vyneslo asi 1,5 miliardy eur. Heger k tomu vyzval Brusel, aby případnou daň z neočekávaných zisků rozšířil i na zprostředkovatele, kteří z vysokých cen rovněž profitují.

Kdyby Evropská unie Bratislavě nepomohla, varoval Heger, že by jeho vláda mohla přistoupit k zestátnění dodavatelů energie. Premiér zdůraznil, že Slovensko je v obtížné situaci, protože účty za energie tvoří deset procent průměrných výdajů domácností a země má také neúměrně velký sektor těžkého průmyslu. Tyto továrny budou v nejbližší době podepisovat smlouvy na dodávky elektřiny v příštím roce a pokud obchodníci začnou nabízet ceny 500 až 600 eur za megawatthodinu, začne to ekonomiku okamžitě ničit.

Ekonomický deník jeho slova označil za dosud nejostřejší vyjádření představitele unijní země k dopadům globální energetické krize.