Povodně v Pákistánu zasáhly desítky milionů obyvatel. Déšť neustane, blíží se další monzuny

Horizont ČT24: Záplavy v Pákistánu (zdroj: ČT24)

K Pákistánu sužovanému katastrofálními záplavami se blíží další monzuny. Během nejhorších povodní v moderních dějinách 220milionové země živoří stovky tisíc obyvatel v provizorních přístřešcích, pomoc s chybějícími zásobami jídla se k nim často dostává jen na lodích. Během povodní zahynulo nejméně 1300 lidí, z toho asi třetina dětí.

Jezero Mančar je s pětinásobnou rozlohou Lipenské přehrady největší sladkovodní nádrží vody v Pákistánu. Kvůli dešťům začala nebezpečně stoupat hladina vody, která ohrožuje půl milionu lidí v přilehlých městech. Zhruba 125 tisíc obyvatel se už muselo evakuovat.

„Pokud dojde k narušení, celé město Sehwan bude pryč. Takže situace je těžká a snažíme se ji zvládnout. Bojujeme už 48 hodin,“ přiblížil zástupce oblasti Jamshoro Farid Mustafa.

Záplavy v Pákistánu
Zdroj: Reuters

Na některých místech voda z jezera přetéká. Úřady už proto přistoupily k částečnému rozbití břehů, což by vodu mělo svést do rozvodněné řeky Indus. Situace na místě je i přesto kritická. „Myslím, že vláda by měla zakročit, aby pomohla lidem, kteří o ničem neměli ponětí. Nemají dostatek prostředků, nemají dostatek zásob jídla,“ řekl obyvatel zasažené oblasti Naveed Ali.

V některých oblastech napršel i čtyřnásobek obvyklých monzunových srážek

V zemi už od poloviny června zemřelo přes 1300 lidí, z toho zhruba 450 dětí. Navíc se začínají šířit nebezpečné infekční choroby. Povodně zasáhly přes 33 milionů obyvatel. Zaplavena jsou celá města, zničeno je přes milion domů. Silnice neexistují a transport je často možný jen na lodích. Úřady se zásoby snaží na místo dostat i pomocí vrtulníků. „Johi bylo odříznuto od zbytku regionu. Potraviny rozvážíme na lodích. V našem městě nezůstalo žádné zázemí,“ řekl další z obyvateků Mašuk Ali. 

Jen v zasažené provincii Balúčistán letos napršelo o víc než čtyři sta procent více srážek ve srovnání s obvyklým stavem během monzunů. Na místo dorazil pákistánský premiér Šáhbáz Šaríf. Lidem, kteří přišli o domov, se tam snaží pomáhat armáda i neziskové organizace. 

Záplavy v Pákistánu
Zdroj: Reuters

„Ještě čtyři dny zpět jsme jezdili auty i tam, kde se teď musíme přesouvat po lodích. Vytáhli jsme lidi z různých míst. Zatím jsme zachránili asi 1200 lidí z měst a vesnic v této oblasti a odvezli je do bezpečí,“ popsal dobrovolný záchranář Saad Edhi.

Ne všichni se chtějí ze zasažených oblastí evakuovat. Na souši zůstává například zhruba 250 obyvatel malé vesnice, ze které se najednou stal ostrov. „Není tu už místo na stany, je tu nedostatek jídla. Máme tu ale kozy a dobytek. Jak je dostaneme pryč?“ řekl jeden z místních Shah Mohammad Meher. 

Podle meteorologů se situace v zemi lepšit nebude. Naopak varují před příchodem dalších dešťů.