Ruský opoziční list Novaja gazeta přišel o licenci

Moskevský soud v pondělí vyhověl žádosti ruského cenzurního úřadu Roskomnadzor a označil za neplatnou licenci opozičního listu Novaja gazeta, uvedla agentura TASS. Noviny v březnu v souvislosti s ruskou válkou na Ukrajině a se zásahy ruských úřadů proti nezávislým médiím přestaly vycházet a ukončily i publikaci článků na webu.

„Soud vyhověl správní žalobě Roskomnadzoru,“ sdělil podle ruské agentury TASS představitel soudu. Agentura doplnila, že Rozskomnadzor žalobu podal kvůli tomu, že redakce listu včas nepředložila stanovy, jak to v Rusku ukládá zákon o médiích.

V březnu šéfredaktor Nové gazety Dmitrij Muratov, laureát Nobelovy ceny za mír, oznámil, že jeho list přerušuje činnost až do ukončení ruské „speciální operace“ na Ukrajině. Vysvětlil, že se tak děje poté, co noviny dostaly několikátou výstrahu od cenzurního úřadu.

Muratov přitom použil spojení „speciální operace“, kterým Kreml označuje válku na Ukrajině rozpoutanou Ruskem na konci února a jehož uplatňování se snaží vynutit i v médích.

Rána nezávislosti médií, hodnotí OSN

Úřad Vysoké komisařky OSN pro lidská práva uvedl, že rozhodnutí moskevského soudu je „novou ranou nezávislosti ruských médií, jejichž činnost už byla okleštěna právními restrikcemi a rostoucími kontrolami státu, zavedenými po útoku Ruské federace na Ukrajinu.“

Novaja Gazeta, kterou v roce 1993 Muratov spoluzakládal, byla jedním z posledních nezávislých médií v Rusku. Noviny jsou známé hlavně pro své vyšetřování korupce nebo porušování lidských práv v Čečensku. Pro list pracovala i uznávaná novinářka Anna Politkovská, která byla zavražděná v roce 2006.

Po začátku války na Ukrajině skončila v Rusku řada nezávislých médií nebo pozastavila činnost. Přispěl k tomu i v březnu přijatý zákon, který zavedl trestní odpovědnost za publikaci toho, co státní moc v Rusku označí za dezinformace a lživé zprávy o ruské armádě, za diskreditaci ozbrojených sil a za výzvy k sankcím.