V zatopeném dole v Mexiku čeká deset horníků na záchranu

Horizont ČT24: V zatopeném dole v Mexiku čekají horníci na záchranu (zdroj: ČT24)

Víc než týden se snaží záchranáři vytáhnout ze zatopeného dolu v Mexiku deset horníků. Voda zaplavila důl poté, co se propadla stěna šachty. Na povrch se hned v první den havárie podařilo dostat pět horníků, se zbytkem ale nemají záchranné týmy zatím kontakt.

Uhelný důl Pinabete byl ještě před týdnem pro většinu Mexičanů neznámé místo. Od minulé středy ale severovýchod Mexika poutá pozornost celé země, včetně prezidentského paláce. „Nikdo nemyslí na nic jiného než na záchranu,“ prohlásil mexický prezident Andrés Manuel López Obrador.

Dnem i nocí se záchranáři snaží dostat do šedesátimetrové hloubky, kde, jak všichni věří, je deset horníků stále naživu. Navázat kontakt se s nimi zatím nepodařilo. Příbuzní přesto neztrácejí naději. „Je tam vzduchová kapsa,“ řekla sestřenice dvou uvězněných horníků Blanca Riverová.

Záchranné práce komplikuje voda, která důl zaplavila. Úřady nasadily i podvodní dron. Pořízené záběry ale naznačují, že vyslat potápěče do akce by bylo příliš riskantní. Nezbývá než dál odčerpávat vodu.

Chilští horníci a chlapci z thajské jeskyně

Celé Mexiko věří, že akce bude mít šťastný konec jako v případě Gregoryho a Carlose, dvou horníků, které důl v Dominikánské republice uvěznil na dlouhých deset dní. Podobné chvíle beznaděje semknou národy i celý svět. A jednotlivce donutí vzepnout se k heroickým výkonům. 

Těžko uvěřitelný příběh nabídlo v roce 2010 i Chile. Zpočátku jen málokdo věřil, že třiatřicet horníků v hloubce půl kilometru pod zemí se podaří zachránit. Jejich jediným spojením se světem byl dva a půl měsíce jen úzký vrt, kterým dostávali potraviny a léky. Úspěch historické operace pak zajistila speciální kapsle, která vyvezla všechny horníky znovu na povrch.

Další ostře sledovaný příběh se odehrál v roce 2018 v thajské jeskyni, v níž uvázli členové mládežnického fotbalového týmu. I tato záchranná akce, do které se zapojili odborníci z celého světa, skončila happyendem a všech dvanáct chlapců i s jejich trenérem se podařilo potápěčům po 17 dnech dostat do bezpečí.