Do japonské zóny dopadlo pět čínských raket. Ostřelován byl i tchajwanský prostor

Pět čínských balistických raket dopadlo do japonské výlučné ekonomické zóny, napsala agentura Kjódó s odkazem na japonskou vládu, která incident odsoudila. Stalo se tak poprvé, uvedl japonský ministr obrany Nobuo Kiši. Čína ve čtvrtek zahájila ve vodách a ve vzdušném prostoru obklopujícím Tchaj-wan vojenské cvičení. Podle Tchaj-wanu při něm vypálila několik balistických raket v blízkosti souostroví Ma-cu.

Japonsko již podalo stížnost diplomatickou cestou. Výlučná ekonomická zóna se rozkládá do 200 námořních mil, tedy 370 kilometrů od pobřeží.

Japonský ministr zahraničí Jošimasa Hajaši vyjádřil již dříve vážné znepokojení nad rozsáhlým čínským vojenským cvičením u Tchaj-wanu, které začalo ve čtvrtek v reakci na úterní návštěvu předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na ostrově. Podle Tchaj-wanu vypálila čínská armáda 11 balistických raket do vod okolo ostrova.

Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) ve čtvrtek na úvod schůzky v Kambodži vyzvalo ke klidu v Tchajwanském průlivu. Ministři zahraničí ASEAN apelovali na Spojené státy i na Čínu, aby se vyhnuly jakýmkoli „provokativním akcím“ v souvislosti s návštěvou předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové v Tchaj-peji, která rozlítila Peking.

Pelosiová je nejvýše postavenou představitelkou USA, jež navštívila ostrov nárokovaný Čínou za posledních 25 let. Během krátkého úterního pobytu na Tchaj-wanu se sešla s prezidentkou Cchaj Jing-wen a navštívila parlament. Její cesta vyvolala ostrou reakci Číny.

Události: Napětí kvůli čínskému vojenskému cvičení (zdroj: ČT24)

Borrell odsoudil aktivitu Číny

Setkání v Phnompenhu se účastní i šéf unijní diplomacie Josep Borrell, který na Twitteru odsoudil „agresivní vojenské aktivity“ Číny. Vyzval všechny strany, aby zachovaly klid, zdrženlivost a jednaly transparentně. Návštěva Pelosiové je podle něj pro Peking jen záminkou.

Šéfové diplomacií zemí ASEAN v ojedinělém společném prohlášení varovali, že rostoucí napětí by mohlo vést i k otevřenému konfliktu. Situace by mohla „destabilizovat region a nakonec by mohla vést ke špatnému odhadu, vážnému střetu, otevřeným konfliktům a nepředvídatelným důsledkům mezi velkými mocnostmi,“ cituje z prohlášení agentura AP.

Čínský ministr zahraničí Wang I v projevu na zasedání ministrů zahraničí ASEAN označil návštěvu Pelosiové na Tchaj-wanu za „šílenou, nezodpovědnou a vysoce iracionální“ akci Spojených států, uvedla čínská státní televize CCTV. Prohlásil, že Čína vyvinula maximální diplomatické úsilí k odvrácení krize, ale nikdy nedopustí, aby byly poškozeny její základní zájmy.

„Současná a budoucí opatření Číny jsou nezbytná obranná protiopatření, která jsou pečlivě zvážená a vyhodnocená a jsou zaměřená na ochranu národní suverenity a bezpečnosti, v souladu s mezinárodním a vnitrostátním právem,“ citovala CCTV Wanga.

Čína při vojenském cvičení vypálila balistické rakety

Ve čtvrtek čínská armáda zahájila vojenské cvičení včetně ostrých střeleb ve vodách a ve vzdušném prostoru obklopujícím Tchaj-wan. Pokračovat mají manévry až do neděle.

Čínské vojenské lodě a letouny vstoupily do vod, které si Tchaj-wan nárokuje, sdělily tchajwanské zdroje. Podle tchajwanských představitelů to představuje blokádu námořního a vzdušného prostoru ostrova. Čínská armáda při cvičení odpálila balistické rakety poblíž souostroví Ma-cu, které patří pod správu Tchaj-peje, ale leží nedaleko čínských břehů. 

Peking také vyslal 22 bojových letadel přes linii, která dělí průliv mezi Tchaj-wanem a pevninskou Čínou. Kvůli krátkému narušení vzdušného prostoru bylo tchajwanské letectvo v pohotovosti, uvedlo tamní ministerstvo obrany.

Souostroví Ma-cu červeně, Tchaj-wan žlutě, pevninská Čína šedě
Zdroj: Wikimedia Commons

Několik balistických raket Tung-feng (Dongfeng) mířilo do vod kolem severovýchodního a jihozápadního pobřeží Tchaj-wanu, uvedlo podle agentury Reuters tchajwanské ministerstvo obrany. Podle analytiků je jedním ze scénářů, že se Čína chystá vypálit balistické rakety, které by dopadly velmi blízko tchajwanského pobřeží, uvedla BBC.

Cvičné zóny obklopují ostrov v nebývalé formaci, uvedl v čínské státní televizi (CCTV) Meng Siang-čching, profesor na Národní univerzitě obrany, a popsal, jak by mohla probíhat skutečná vojenská operace proti Tchaj-wanu, informovala agentura Reuters. „Ve skutečnosti to pro nás vytvořilo velmi dobré podmínky, až budeme v budoucnu přetvářet strategické prostředí příznivé pro naše sjednocení,“ řekl Meng.

Čínské jednotky u severního pobřeží Tchaj-wanu by mohly potenciálně zablokovat Ťi-lung, který slouží jako hlavní přístav, zatímco z oblasti východně od Tchaj-wanu by mohly být zahájeny údery zaměřené na vojenské základny ve městech Chua-lien a Tchaj-tung, dodal Meng.

Tchajwanské ministerstvo obrany také o několik hodin dříve oznámilo, že jeho webové stránky napadli hackeři a stránky byly dočasně mimo provoz. Podle mluvčí vlády kyberútoky zatím nezpůsobily žádnou škodu, mířily také na ministerstvo zahraničí a vládu. Ostrovním společnostem doporučily kvůli zvýšenému počtu hackerských útoků zvýšit kybernetickou bezpečnost.

Máme se na pozoru před čínskou psychologickou válkou, upozorňuje Tchaj-wan

Tchajwanské ministerstvo obrany ve čtvrtek podle agentury Reuters uvedlo, že bude na „nepřátelskou situaci“ adekvátně reagovat. Hodlá také zvýšit stupeň pohotovosti vlastní armády. Nasadil raketové systémy ke sledování pohybu čínského letectva v blízkosti dělicí linie, které aktivoval po odpálení čínských raket. Tchajwanské námořní lodě se taktéž pohybují v okolí hranice vod. 

Tchaj-pej odsoudila iracionální kroky Číny, která podle něj narušila regionální mír, uvedla agentura Reuters.

Podle Rady pro záležitosti pevninské Číny, tedy orgánu, který se stará o vztahy Tchaj-wanu s Čínou, nezmění čínské vojenské cvičení nic na tom, že obě strany k sobě nepatří. Ostrov se má podle rady stále na pozoru před psychologickou válkou ze strany Číny a doufá, že obě strany pochopí, že mír a stabilita jsou prospěšné pro všechny.

Čínský ministr zahraničí se nesetká s japonským protějškem

Čína zrušila bilaterální jednání mezi čínským ministrem zahraničí Wang Iem a jeho japonským protějškem Jošimasou Hajašim plánované na okraj zasedání ASEAN. Rozhodnutí čínská diplomacie zdůvodnila prohlášením šéfů diplomacie skupiny velkých světových ekonomik G7, které se týkalo Tchaj-wanu a návštěvy Pelosiové.

Čínská strana je velmi nespokojená se společným prohlášením G7 o Tchaj-wanu, prohlásila ve čtvrtek mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing. Ministři zahraničí zemí G7, včetně Japonska, ve středu v prohlášení Čínu vyzvali, aby řešila napětí v oblasti Tchajwanského průlivu mírovým způsobem. „Neexistuje žádné ospravedlnění pro to, aby návštěva sloužila jako záminka k agresivní vojenské aktivitě v Tchajwanském průlivu. Mezinárodní cesty zákonodárců našich zemí jsou normální a běžné,“ uvedli ministři zahraničí zemí G7 s odkazem na návštěvu Pelosiové.

Peking považuje demokratický Tchaj-wan za vzbouřeneckou provincii a za legitimní součást svého území. Podle oficiální politiky „jedné Číny“ na ostrově neexistuje samostatná politická entita. Tchaj-wan od roku 1949 funguje de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v pevninské Číně pokračuje režim jedné strany.

Podle Kremlu má Čína právo na vojenské cvičení, za napětí může USA

Kreml ve čtvrtek prohlásil, že Čína má suverénní právo provádět rozsáhlá vojenská cvičení v okolí Tchaj-wanu, a obvinil Spojené státy z uměle vyvolaného napětí v regionu, uvedla agentura Reuters. 

„Napětí v regionu a kolem Tchaj-wanu bylo vyprovokováno návštěvou Nancy Pelosiové. Byla to naprosto zbytečná návštěva a zbytečná provokace,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.