V Angole vytěžili růžový diamant. Je největší svého druhu za 300 let

V Angole našli růžový diamant o hmotnosti 170 karátů. Jde o největší drahokam tohoto druhu, jaký se vytěžil za posledních tři sta let, uvedla agentura AP. Kámen dostal název Lulo Rose, a to podle dolu, kde byl vytěžen. Už v minulosti se v dole Lulo vytěžily diamanty mimořádné kvality.

Růžový drahokam je pátý největší, jaký se v dole našel. Podle australské společnosti Lucapa Diamond Company, která důl vlastní, z něj pochází 27 diamantů o hmotnosti nejméně sto karátů.

Kámen Lulo Rose bude prodávat angolská obchodní společnost Sodiam, která se zabývá obchodováním s diamanty. Angolské doly se řadí k deseti největším producentům diamantů.

Nalezený růžový diamant je sice velký, ale našly se už čiré diamanty o mnohem vyšší hmotnosti. Největším z nich je bezbarvý diamant Cullinan pocházející z Jihoafrické republiky.

Vytěžen byl v roce 1905 a vážil 3106 karátů. Britský král Eduard VII., který ho získal, ho nechal rozdělit na několik kusů a vybrousit. Největší část, Cullinan I, vážila 530,4 karátu a byla vsazena do panovnického žezla. Druhá část, Cullinan II, je v britské královské koruně.