Ulice před ambasádou Saúdské Arábie v USA nese nově jméno zavražděného Chášakdžího

Události ČT: Chášakdžího ulice u saúdské ambasády v USA (zdroj: ČT24)

Washington přejmenoval ulici před velvyslanectvím Saúdské Arábie po zavražděném novináři Džamálu Chášakdžím. Stalo se tak pouhý měsíc před první cestou prezidenta Joea Bidena do Saúdské Arábie. Tamního korunního prince Mohameda bin Salmána, který je z objednání vraždy podezřelý, označil Biden už dřív za vyvrhele. Vztahy obou zemí jsou od té doby napjaté.

Podle přátel zavražděného kritika saúdského režimu je krok Washingtonu vzkazem do Rijádu, že ne všechno se dá koupit. „Učiníme je odpovědnými a donutíme je se zpovídat z vraždy našeho přítele,“ prohlásila Sarah Leah Whitsonová, členka Chášakdžího organizace „Demokracii pro arabský svět“. 

Chášakdží byl zavražděn na saúdském generálním konzulátu v Istanbulu v říjnu 2018. Podle uniklých materiálů amerických tajných služeb vraždu nařídil korunní princ bin Salmán. Země smrt novináře přiznala až po několika týdnech a v roce 2020 oznámila odsouzení osmi osob, které se na vraždě podílely, k sedmi až dvaceti letům vězení.

Na administrativu prezidenta Donalda Trumpa mířila ostrá kritika za nejasný postoj k vraždě novináře. Aktivisté jí vyčítali, že upřednostňuje obchod. Stejné výtky teď před plánovanou cestou do Saúdské Arábie míří i na Bidena.

Saúdští disidenti jeho vládu obviňují z pošlapání demokratických hodnot a porušení všech slibů, které jim dala. „Zde ve Washingtonu jsem každý den ohrožován ze strany saúdské vlády. Moji příbuzní jsou (v Saúdské Arábii) ve vězení. Můj otec je nejspíš v cele smrti kvůli tomu, že vyzýval k míru,“ uvedl Chášakdžího přítel Abdulláh Alaudáh.

Saúdská Arábie je pro USA důležitá

Bílý dům upozorňuje, že Biden zamíří do Saúdské Arábie až v druhém roce po nástupu do úřadu a neletí na oficiální návštěvu hlavního města, ale na summit zemí Perského zálivu do Džiddy, což má odrážet zhoršené vzájemné vztahy „Do každého vztahu samozřejmě přinášíme své hodnoty. A lidská práva jsou vždy jejich součástí,“ dodal mluvčí americké diplomacie Ned Price.

Jenže Saúdská Arábie je pro Spojené státy velmi důležitá. Za miliardy nakupuje u amerických zbrojovek, je jedním hlavních hráčů na dolarovém trhu s energetickými surovinami a představuje klíčového partnera v neklidném regionu Blízkého východu. Teď může navíc pomoci při řešení energetické krize po ruské invazi na Ukrajinu.

Hlavní město Spojených států nemění jméno ulice před velvyslanectvím poprvé. Už v roce 2018 se část Wisconsin avenue před ruskou ambasádou přejmenovala na náměstí Borise Němcova.