Mariupol vzdoruje ruským okupantům, dlouho už ale zřejmě nevydrží

Události: Ruské invazní jednotky pokračují v útocích na celé východní frontě (zdroj: ČT24)

Rusku se zatím nedaří prolomit obranu Mariupolu a dobýt přístavní město, obráncům ale docházejí síly. Jejich velitel Serhij Volynskyj varoval, že Mariupol vydrží vzdorovat maximálně několik dní, nebo dokonce jen několik hodin. Ruské ministerstvo obrany dalo ukrajinským bojovníkům v Mariupolu nové ultimátum a vyzvalo je, aby složili do středečního odpoledne zbraně. Nejzazší lhůta posledního ruského ultimáta však vypršela bez známek hromadné kapitulace.

On-line přenos

Válka na Ukrajině (duben 2022)

  • 0:11

    Švédsko tvrdí, že ruské vojenské letadlo narušilo švédský vzdušný prostor. K incidentu podle švédské strany došlo v pátek pozdě večer v Baltském moři poblíž dánského ostrova Bornholm. Švédské ozbrojené síly v dnešním prohlášení uvedly, že ruský vrtulový letoun AN-30 letěl směrem ke švédskému vzdušnému prostoru a krátce do něj vstoupil. Informovala o tom agentura AP. Švédské vzdušné síly nasadily stíhací letouny, které ruské letadlo vyfotografovaly. Narušení vzdušného prostoru bylo "nepřijatelné" a "neprofesionální", konstatoval švédský ministr obrany Peter Hultqvis.

  • 21:58

    Šéf odboru pro nešíření jaderných zbraní ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že jaderná válka by se nikdy neměla rozpoutat a že Rusko jasně dodržuje dohody mezi jadernými mocnostmi, aby jí zabránilo. Vladimir Jermakov řekl ruské tiskové agentuře Tass, že západní "jaderná trojka" USA, Velká Británie a Francie "sklouzává do jiných pozic", stejně jako NATO, které se podle něj "staví do pozice jaderné aliance". 

  • 21:10

    Ukrajinští bojovníci obklíčení ruskými silami v ocelárně Azovstal v Mariupolu potvrdili, že skupina civilistů mohla opustit areál, píše britská BBC. Zástupce velitele ukrajinského praporu Azov Svjatoslav Palamar uvedl, že skupina 20 osob – včetně žen a dětí – byla přemístěna na "vhodné místo". Již dříve ruská státní média uvedla, že bylo evakuováno 25 osob. Není jasné, kam byly odvezeny. Moskva je pod silným mezinárodním tlakem, aby umožnila odchod civilistů. Předpokládá se, že ještě stovky lidí se ukrývají v továrně – posledním místě, které ukrajinští vojáci v Mariupolu kontrolují. Moskva požaduje, aby se vzdali.

Velitel ukrajinské 36. brigády námořní pěchoty Volynskyj vyzval světové lídry, aby zorganizovali evakuaci z rozsáhlých mariupolských oceláren Azovstal, kde se soustředí ukrajinské síly bránící město a kde se podle ukrajinských představitelů ukrývají i stovky civilistů. Ocelárny jsou poslední baštou ukrajinského odporu ve městě a čelí intenzivnímu ruskému bombardování.

„Tohle by mohla být naše poslední výzva. Zbývá nám pravděpodobně několik dní, možná jen hodin. Nepřítel je co do počtu desetkrát silnější než my, má převahu ve vzduchu, na zemi, i pokud jde o dělostřelectvo, vybavení a tanky. Obracíme se na světové lídry a prosíme je, aby nám pomohli a přepravili nás na území třetí země,“ apeloval ve videovzkazu Volynskyj.

Podle něj je v ocelárnách zhruba pět stovek zraněných vojáků, přičemž poskytnout jim zdravotní pomoc je problematické. „Doslova hnijí,“ poznamenal velitel v rozhovoru pro CNN a připomněl, že na místě jsou i civilisté, kteří trpí zejména kvůli explozím v bezprostřední blízkosti. Ukrajinští činitelé obviňují ruská invazní vojska, že na hutní komplex shazují extrémně silné bomby. 

Podle Jana Ludvíka z katedry bezpečnostních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy je velmi pravděpodobné, že Mariupol padne v tomto týdnu, protože dodat obráncům zbraně či cokoliv jiného je v tuto chvíli prakticky nemožné. Bitva o přístavní město trvá velice dlouho, poznamenává analytik, proto ji může Kyjev brát jako příběh hrdinné obrany, zatímco pro Rusko je dlouhé obléhání určitou porážkou.

Dobytí Mariupolu nicméně Moskvě umožní vytvořit příběh o úspěšné denacifikaci, protože právě přístav na břehu Azovského moře je sídlem pluku Azov, který Kreml označuje za fašistický a jeho existence byla jednou ze záminek pro invazi.

Zvláštní zpravodaj ČT v Kyjevě Martin Jonáš ve středu ráno informoval, že do Mariupolu se sjeli prominentní ruští reportéři, kteří se zřejmě chystají vyhlásit triumfální vítězství ruské invazní armády.

Analytik Ludvík o bitvě o Mariupol (zdroj: ČT24)

Boje ve městech bývají zejména pro útočníky poměrně náročné, takže to, že se obránci Mariupolu drželi měsíc, není dle politického geografa Jana Kofroně extrémně překvapivé. „Nicméně fakt, že si do současnosti dokázali udržet poměrně rozsáhlé území, a dokonce podnikli protiútok, je bezesporu unikátní. Ukrajinci předvedli poměrně velké taktické umění, naopak Rusové taktiku často postrádají. Vidíme různá videa bojovníků zejména z Čečenska, kteří působí spíše jako nějaká tiktoková armáda než skutečně takticky kompetentní síly,“ řekl.

Horizont ČT24: Jan Kofroň (zdroj: ČT24)

Výzva ke složení zbraní a snahy o evakuaci

Okupanti ve středu opět vyzvali obránce Mariupolu, aby se do 14. hodiny vzdali a složili zbraně. Slíbili, že s nimi budou zacházet podle mezinárodních konvencí. Podle proruských separatistů se ale vzdalo pouze pět lidí. Ukrajinští obránci Mariupolu už dříve slíbili, že nikdy nekapitulují, a podle generálního štábu ukrajinské armády boje v hutním závodě pokračují.  

Ukrajinci možnost nevyužili už v úterý a v neděli, Rusku nevěří a obviňují jej, že brání v evakuaci civilistů. 

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková ve středu večer na sociálních sítích připustila, že humanitární koridor pro evakuaci žen, dětí a starších lidí z Mariupolu ani ve středu nefungoval tak, jak se plánovalo. Místo asi šesti tisíc osob se podařilo odvézt jen několik desítek. Na čtvrtek přislíbila další pokus.

„Kvůli chybějící kontrole vlastních vojáků nemohli okupanti zajistit potřebný klid zbraní. Také kvůli vlastní neorganizovanosti a lajdáctví nedokázali okupanti zajistit včasný svoz lidí na místo, kde je čekaly desítky našich autobusů a sanitek,“ napsala Vereščuková na Facebooku.

Část autobusů s evakuovanými obyvateli Mariupolu podle gubernátora Doněcké oblasti Pavla Kyrylenka odjela směrem do Záporoží v hloubi Ukrajiny trasou, kterou stanovili Rusové, dodal list Ukrajinska pravda.

Vereščuková ráno ohlásila předběžnou dohodu o humanitárním koridoru, který měl fungovat po dnešním poledni. Mariupolský starosta Vadym Bojčenko podle agentury Reuters doufal v evakuaci zhruba šesti tisíc lidí, napsala agentura Reuters.