Izrael má plán na záchranu Židů z Ukrajiny v případě ruské invaze. Může se týkat desetitisíců lidí

Události: Izrael má plán na záchranu Židů z Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Izrael má plán na záchranu ukrajinských Židů a jejich příbuzných v případě ruské invaze na Ukrajinu. Podle deníku The Jerusalem Post to potvrdili vysocí představitelé izraelské vlády. Plán zahrnuje nejen záchranu a přesun dotyčných do Izraele, ale i jejich dočasné ubytování. Příslušné úřady na scénáři pracují již řadu týdnů, jeho podrobnosti však zatím zůstávají nejasné, píše deník.

„Ten plán bych v tuto chvíli už nenazýval tajným, protože se o něm tady (v Izraeli) obecně referuje. Je to spíše záložní plán, který izraelská vláda nepochybně někde v šuplíku má a možná ho v tuto chvíli konkretizuje,“ popsal v pondělí ve vysílání ČT24 blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

Podle vládních představitelů žije na Ukrajině zhruba 200 tisíc lidí, kteří mohou využít izraelského zákona, jenž zaručuje každému člověku s židovskými kořeny (a členům jeho rodiny) právo přijít do Izraele a získat státní občanství.

Není jasné, kolik přesně lidí by o evakuaci stálo

Izraelská ministryně pro imigraci Pnina Tamanová-Shataová uvedla, že není jasné, kolik ukrajinských Židů má zájem o okamžitou evakuaci. Mohou to podle ní být „desetitisíce, nebo pouze tisíce“.

Izraelský premiér Naftali Bennett už v neděli vyzval Izraelce k opuštění Ukrajiny. „Pojďte domů. Nepodstupujte zbytečné riziko. Nečekejte na situaci, kdy se budete opravdu chtít vrátit, ale již to nebude možné,“ prohlásil. „Projevte zodpovědnost za své životy, opusťte Ukrajinu co nejrychleji a přijďte domů,“ vzkázal Bennett.

Podle odhadů se na Ukrajině v současnosti nachází zhruba deset až patnáct tisíc občanů Izraele. O víkendu z Ukrajiny do Izraele odletělo deset letů, které nebyly zaplněné, a v tomto týdnu má letět dalších 32 spojů, uvedl The Jerusalem Post. 

„Izrael, na rozdíl od mnoha jiných zemí, v tuto chvíli nezmenšuje svůj diplomatický sbor na území Ukrajiny. Naopak, posiluje ho. I to ukazuje, že se Izraelci v jedné ze záložních variant připravují na možnost, že by bylo nutné skrze diplomaty a úředníky přímo na místě řešit možný nával lidí židovského původu, kteří by hodlali žádat o izraelské občanství,“ informoval Borek.

Zpravodaj ČT David Borek o plánu Izraele na evakuaci Židů z Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Premiér Bennett připustil, že zůstává nejasné, jak se situace na hranici mezi Ruskem a Ukrajinou vyvine. „Stejně jako zbytek světa doufáme, že napětí skončí bez eskalace,“ uvedl. „Naší prvořadou povinností je ale postarat se o své občany, o izraelské občany,“ zmínil.