Paříž se připravuje na olympiádu. Řeší bezpečnost okolo Seiny a otevření katedrály Notre-Dame

Události: Přípravy letní olympiády v Paříži (zdroj: ČT24)

V Pekingu už probíhají generální zkoušky slavnostního zahájení zimní olympiády. Hry v Číně začínají za necelé dva týdny. Paříž bude letní svátek sportu hostit až za dva a půl roku, francouzští organizátoři už však také připravili plán příprav. A netají se ambicí uspořádat nejvelkolepější událost moderních dějin.

Má to být největší oslava metropole od dob Světové výstavy z přelomu devatenáctého a dvacátého století. Simulace zahájení olympiády slibuje velkolepou podívanou. I proto, že se vůbec poprvé v historii bude konat v centru Paříže, mimo stadion.

Seina se stane hlavním bodem slavnostního zahájení. Vše důležité se odehraje na ní nebo v jejím bezprostředním okolí. Zážitky diváků na tribunách umocní hudba linoucí se z reproduktorů podél této řeky.

„V následujících letech musíme řešit otázku, jak zajistit bezpečnost za účasti 600 tisíc lidí,“ řekl vedoucí organizačního výboru Tony Estanguet.

Ti budou sledovat defilé téměř jedenácti tisíc sportovců. Ambiciózní plán se nelíbí prefektuře, podle ní bude jen těžké zajistit bezpečnost. Premiér pověřil ministra vnitra, aby připravil návrh na zabezpečení šest kilometrů dlouhého koridoru kolem Seiny.

Breakdance i skateboarding

I olympijské hry se vyvíjejí. V Paříži budou mít premiéru některé sporty, třeba breakdance. Znovu se objeví skateboarding – k velké radosti zejména mladší generace. „Je to o volnosti, tento sport nabízí více variant pohybu, není to jen o jednom gólu,“ popsala skateboardistka Louise.

Naopak milovníci jedné z nejoblíbenějších francouzských her – pétanquu – musí na svoji šanci stále čekat. I přes snahu zdejšího olympijského výboru se tento sport do Paříže prosadit nepodařilo. „Litujeme, že tento sport nebude v roce 2024 na olympiádě, protože je velmi populární prakticky ve všech francouzských regionech,“ uvedl předseda asociace pétanquu Bruno Depardieu.

Ve francouzské metropoli už začaly přípravné práce včetně rekonstrukce důležitých objektů, největší pozornost je soustředěna na katedrálu Notre-Dame. Konzervátor a člen úřadu pro rekonstrukci Notre-Dame Jeremie Patrier Leitus slíbil, že katedrálu kvůli olympiádě stihnou otevřít v roce 2024.

Několikrát to slíbil i francouzský prezident, který by rád přivítal olympioniky jako hlava státu. O tom se rozhodne už v dubnu.