Vůdce teroristů odpovědných za atentát na Bali v roce 2002 soud potrestal patnácti lety vězení

Patnáct let vězení uložil indonéský soud vůdci islamistické skupiny spojované s bombovým útokem, při němž před dvaceti lety na Bali zemřelo přes dvě stě lidí. Odsouzený muž známý jako Zulkarnaen či Aris Sumarsono je jedním z vůdců islamistické organizace Jemaah Islamiyah, napojené na teroristickou síť al-Káida.

Osmapadesátiletý Indonésan čelil obžalobě z plánování teroristického útoku na Bali i dalších, které skupina pod jeho vedením provedla. Podle prokuratury, která pro muže žádala doživotní trest, Zulkarnaen teroristickou buňku založil a stál v jejím čele.

Odsouzený během procesu odmítal podíl na útocích v Bali, ale uznal, že jej provedli členové skupiny pod jeho vedením. U soudu vypověděl, že ho útočníci o činu dopředu neinformovali, a odmítl podíl na přípravách činu. Podle soudce však na něj spadá velká část zodpovědnosti za masakr.

Policie po Zulkarnaenovi pátrala od roku 2003, zatknout se jí ho povedlo na konci roku 2020.

Desítky odsouzených

Bombový útok na Bali v říjnu 2002 provedli dva sebevražední atentátníci, kteří zabili 202 lidí, většinou zahraničních turistů. Další dvě stovky lidí zranili, řada utrpěla těžké popáleniny. Jako první odpálil nálož atentátník v nočním klubu a zhruba po dvaceti vteřinách, kdy lidé z klubu vybíhali ven, vybuchla na ulici silná trhavina umístěná v dodávce. K útokům se posléze přihlásila Jemaah Islamiyah.

Za masakr na Bali bylo odsouzeno na čtyřicet lidí, z toho několik teroristů k trestu smrti a několik k doživotnímu vězení.