Francie schválila zavedení očkovacího pasu. Rakousko chce od února zavést povinné očkování

Francouzský parlament v neděli schválil zákon, který znemožní neočkovaným lidem vstup do restaurací, kulturních a sportovních zařízení či dálkových dopravních spojů. Rakousko od února jako první evropská země zavede povinnost očkování proti koronaviru pro občany starší 18 let. Za nedodržení povinnosti bude hrozit pokuta až 3600 eur (asi 88 tisíc korun). Řekl to v neděli rakouský kancléř Karl Nehammer.

Dolní komora francouzského parlamentu v neděli odsouhlasila nová vládní opatření pro boj proti koronaviru poměrem 215 hlasů ku 58. Nejvýznamnější součástí opatření je zavedení očkovacího pasu, který budou muset všichni lidé starší 16 let ukázat, pokud budou chtít navštívit různá veřejná místa, jako jsou restaurace, kavárny či kina. Potvrzení o plném očkování bude zapotřebí také pro dálkové vlakové spoje a všechny vnitrostátní lety, uvádí agentura AP.

Předpokládá se, že zákon vstoupí v brzké době v platnost. Doposud mohli neočkovaní lidé ve Francii navštěvovat veřejná zařízení po předložení negativního testu na koronavirus. Plně očkováno je ve Francii téměř 78 procent populace, sdělilo v sobotu ministerstvo zdravotnictví.

Francouzský prezident Emmanuel Macron, který podle očekávání bude v dubnových prezidentských volbách obhajovat svůj mandát, v rozhovoru s deníkem Le Parisien začátkem tohoto měsíce prohlásil, že je odhodlaný naštvat neočkované a maximálně jim zkomplikovat život. V sobotu proti zákonu demonstrovaly v Paříži a dalších francouzských městech tisíce lidí, bylo jich ale podstatně méně než před týdnem, poznamenala agentura Reuters.

  • Francie se nyní potýká s pátou vlnou epidemie covidu, přičemž denní přírůstky opakovaně překračují 300 tisíc. Počet pacientů s vážným průběhem na jednotkách intenzivní péče je ale podstatně nižší, než byl při první vlně epidemie v březnu a dubnu 2020.

Rakousko počítá s pokutou až 88 tisíc korun

Rakousko od února jako první evropská země zavede povinnost očkování proti koronaviru pro občany starší 18 let, vynucovat ji začne po přechodné fázi v polovině března. Za nedodržení povinnosti bude hrozit pokuta až 3600 eur (asi 88 tisíc korun). Na tiskové konferenci to v neděli řekl rakouský kancléř Karl Nehammer, když představoval hotový návrh zákona, který v zemi budí značné kontroverze. Rakousko očkovací povinnost oznámilo už v listopadu.

„Vím, že je hodně lidí, kteří mají strach před očkováním,“ poznamenal Nehammer a připustil, že ani jeho slova jako člověka, který covid-19 nedávno překonal, je nemusí uklidnit. Vláda podle něj bere obavy těchto obyvatel vážně a vybízí je k dialogu. Pokud mají nedůvěru k politikům, což se podle něj nikomu nedá vyčítat, mohou se o problematice pobavit se svým lékařem, dodal.

„Je to velká výzva, před kterou stojíme,“ uvedl devětačtyřicetiletý lidovecký politik. Vláda podle něj udělá v boji proti pandemii vše, co je v jejích silách. Kritici chystaného opatření tvrdí, že lidé mají mít právo se svobodně rozhodnut, jestli očkování chtějí. Upozorňují také na podle nich nedostatečnou účinnost očkování, ale i fakt, že nyní převažující varianta omikron je mírnější než její předchůdkyně.

  • Návrh rakouského zákona počítá s tím, že očkování bude povinné pro všechny občany starší 18 let, i když se původně uvažovalo i o tom, že se povinnost bude vztahovat na všechny starší 14 let. Výjimku budou mít například těhotné ženy či lidé, u nichž k tomu jsou zdravotní důvody.
  • Dodržování zákona, k jehož návrhu vláda dostala rekordní počet 108 tisíc stanovisek a připomínek od soukromých osob a institucí, začnou úřady vymáhat v polovině března. Nejprve budou kontroly namátkové, od dubna má fungovat celostátní registr očkovaných. Neočkovaným bude hrozit pokuta 600 až 3600 eur. Každopádně by podle rakouských médií kvůli nedodržení očkovací povinnosti neměl nikdo skončit ve vězení, a to ani ti, kteří nezaplatí vyměřenou pokutu.
  • Zdroj: ČTK