Djokovič dostal výjimku díky prodělanému covidu, tvrdí jeho právníci

Novak Djokovič dostal výjimku k účasti na tenisovém Australian Open na základě prosincového prodělání nemoci covid-19. V soudních dokumentech to uvedli jeho právníci s tím, že srbský tenista od úřadů dostal písemné povolení ke vstupu od Austrálie. Podmínkou vstupu do země je přitom očkování proti koronaviru. Výjimka pro tenistu se u australské veřejnosti setkala s vlnou nevole. Česká tenistka Renata Voráčová, která podobně jako Djokovič přišla o vízum, z Melbourne již odletěla, píše agentura AFP s odkazem na vládní zdroje.

Djokovič do Melbourne přicestoval obhájit titul na Australian Open a zároveň zaútočit na rekordní jednadvacátou grandslamovou trofej. Po příletu byl kvůli špatnému typu víza, které vstup s výjimkou neumožňovalo, zadržen a umístěn do detenčního hotelu.

Původně měl Djokovič už do čtvrtka opustit Austrálii, jeho právníci se však snaží rozhodnutí u soudu zvrátit.

Důvody, proč dvě nezávislé komise Djokovičovi, který je odpůrcem povinného očkování, výjimku udělily, dlouho nebyly zřejmé.

Z dokumentů pro soudní řízení však nyní podle agentury Reuters vyplývá, že ji dostal díky pozitivnímu testu na koronavirus ze 16. prosince. Agentura SID však poukazuje na to, že o den později se Djokovič fotil s dětmi v jeho tréninkovém centru v Bělehradu.

Onemocnění nemůže v Austrálii nahradit očkování

Právníci čtyřiatřicetiletého tenisty uvedli, že Djokovič proto 1. ledna dostal od australských imigračních úřadů písemné povolení ke vstupu do země. „Je v něm uvedeno, že splnil podmínky pro vstup do Austrálie a nemusí do karantény,“ stojí v dokumentech pro soud.

Imigrační úředníci však Djokovičovi po příletu oznámili, že onemocnění nemůže v Austrálii nahradit očkování, tvrdí právníci. Srbský tenista neúspěšně argumentoval rozhodnutím nezávislé státní komise.

„Vysvětlil jsem jim, že jsem měl nedávno koronavirus a díky tomu mám v souladu s australskými opatřeními nárok na výjimku,“ uvedl podle soudních dokumentů Djokovič. Tenista je přesvědčený, že víza i doklady má v pořádku.

Djokovič, kterému v případě vyhoštění hrozí až tříletý zákaz vstupu do Austrálie, také v sobotu požádal o přesunutí z detenčního hotelu do jiného zařízení, kde by mohl trénovat. Australian Open odstartuje 17. ledna.

Voráčová z Austrálie odletěla

Tenistka Voráčová, která také plánovala účast na grandslamovém Australian Open, v sobotu večer místního času nasedla na letadlo do Dubaje, informuje australský zpravodajský web ABC.

Aktuálně osmdesátá první deblistka světa se v Melbourne dostala do podobných problémů jako Djokovič. Na rozdíl od něj se do země přes imigrační kontrolu na letišti dostala. V Austrálii strávila týden a ve středu dokonce odehrála jeden zápas na turnaji WTA.

Pak jí však místní úřady odebraly vízum a poslaly ji do stejného detenčního hotelu jako Djokoviče. Na rozdíl od srbské hvězdy se Voráčová rozhodla nebojovat u soudu a odcestovala do Česka.

Zdravotní výjimku dostala díky tomu, že nedávno prodělala covid-19. Kvůli tomu se také nestihla po sezoně naočkovat. K odjezdu se rozhodla v pátek kvůli omezené možnosti trénovat. Při vyřizování formalit nezbytných k opuštění země jí pomáhaly české zastupitelské úřady v Austrálii.

Renata Voráčová na snímku z roku 2018
Zdroj: Reuters/Jean-Yves Ahern-USA TODAY Sports