Djokovič musí opustit Austrálii. Tamní úřady mu před prvním grandslamem sezony zrušily vízum

Velký politický spor se strhnul o výjimku z povinného očkování proti covidu pro tenisovou světovou jedničku Novaka Djokoviče. Srbský hráč se díky ní měl zúčastnit prestižního turnaje v Melbourne. Tenista ale měl potíže hned po přistání v Melbourne. Kvůli problémům s vízy uvázl na letišti. Později mu australské úřady zcela odepřely vstup do země a podle informací listu The Age musí ještě během čtvrtka odcestovat.

Tenisová hvězda, která přes noc uvázla na melbournském letišti Tullamarine, dostala dopis od australského kabinetu, že jí bylo zamítnuto vízum a že bude deportována, řekl ve středu agentuře Reuters zdroj blízký turnaji.

Právní zástupci Djokoviče se poté proti rozhodnutí o deportaci odvolali, uvedl zdroj Reuters. 

Djokovič se dostal do problémů kvůli špatnému typu víza, které mu nyní bylo zrušeno, uvedla agentura. Srbský hráč chtěl do Austrálie vstoupit na základě dokumentu, který neumožňuje zdravotní výjimku z očkování proti koronaviru. 

„Cizinci, kteří nemají platná víza nebo jim bylo vízum zrušeno, budou zadrženi a vykázáni z Austrálie,“ uvedla australská pohraniční služba v oficiálním prohlášení.

Srbský tenista přiletěl na Australian Open bojovat o rekordní 21. grandslamový titul právě díky výjimce, kterou za dosud nevyjasněných okolností obdržel. Imigračním úředníkům pak měl předložit dokumenty dokazující její oprávněnost. Spekuluje se, že ji získal díky prodělání covidu-19 v posledních šesti měsících. Hráč ale podrobnosti nezveřejnil a nikdo jiný to udělat nemůže. 

Srbský prezident nabídl pomoc

Pomoc Djokovičovi nabídl během středy srbský prezident Aleksandar Vučič. „Řekl jsem našemu Novakovi, že je s ním celé Srbsko a že naše úřady dělají, co mohou, aby to obtěžování nejlepšího tenisty světa okamžitě skončilo,“ uvedl Vučič v prohlášení na Instagramu.

V Bělehradě byl na ministerstvo zahraničí předvolán australský velvyslanec, v Austrálii se v případu angažuje srbská ambasáda. 

Tvrdý přístup australského premiéra

„Očekáváme jeho prezentaci a předložení důkazů, které to podporují. Pokud tyto důkazy budou neuspokojivé, nebude se s ním zacházet jinak než s kýmkoliv jiným a poletí dalším letadlem domů. Neměla by být speciální pravidla pro Novaka Djokoviče. Ani náhodou,“ prohlásil už v počátcích kauzy premiér Scott Morrison.

Austrálie bojovala s koronavirem uzávěrou hranic a dlouhými lockdowny, ale varianta omikron tam v posledních dnech přinesla rekordní přírůstky nakažených v řádech desítek tisíc lidí denně. Za těchto okolností výjimka pro neočkovaného Djokoviče vyvolala vlnu nevole.

„Je to opravdová facka do tváře obyvatel státu Victoria, kteří v posledních dvou letech žádali o výjimky kvůli řadě věcí –⁠ neočkování, možnost navštívit blízké, účast na pohřbu nebo rozloučení s rodinnými příslušníky v domovech seniorů –⁠ a znovu a znovu jim je zamítali,“ kroutil hlavou televizní reportér Shane McInnes.  

Rozhlasový novinář Andy Maher to vidí podobně. „Australanům dva roky nic nedovolili, ale tenhle chlapík, který má ve vztahu ke koronaviru výjimečné svobody, dostane svou výjimku,“ poznamenal.

Organizátoři prvního grandslamu sezony tvrdí, že Djokovičova žádost byla velmi přísně posouzena dvěma nezávislými komisemi zdravotnických expertů, z nichž jedna byla jmenována ministerstvem zdravotnictví státu Victoria.

Detaily o okolnostech výjimky může vzhledem k ochraně soukromí zveřejnit právě jen sám Djokovič. Ředitel turnaje Craig Tiley by mu to doporučil. „Pomohlo by, kdyby Novak vysvětlil, na základě čeho o výjimku žádal a díky čemu ji dostal,“ řekl.