Covid zastavil tisíce letů. Nakažení piloti a letušky musí do karantény

Události: Pandemie zastavila tisíce letů (zdroj: ČT24)

Covid dál tvrdě narušuje sváteční leteckou dopravu. Jen za pondělí aerolinie po celém světě zrušily přes dva tisíce spojů. Za prodloužený vánoční víkend jich bylo osm tisíc. Komplikace hlásí především Spojené státy. Mnoho palubních posádek je nemocných nebo v karanténě. Situaci místy zhoršuje také zimní počasí.

Vánoce jsou tradičně dobou cestování. Američané míří za příbuznými i na dovolené. Ačkoliv letecká doprava po letošním lockdownu výrazně ožila, provoz je stále zhruba o šestinu slabší než před pandemií.

Americkými letišti přesto denně projde kolem dvou milionů lidí. „Cestuji pouze proto, že mám nemocného otce. Nevím, kolik času mu ještě zbývá,“ zdůvodňuje odlet Khehryn Milesová.

Aerolinie očekávají, že počet pasažérů vzroste. Na Silvestra totiž skončí zákaz příletů z osmi afrických zemí do USA, který vláda vyhlásila po objevení varianty omikron. Vzhledem k tomu, že nová varianta už v Americe dominuje, nemá omezení smysl.

Covid v letecké dopravě nicméně způsobuje řadu komplikací. Piloti a letušky jsou buď nakažení, nebo v karanténě a aerolinie se potýkají s nedostatkem personálu.

Aerolinky v pondělí zrušily zhruba tisíc letů z USA, do nich nebo v rámci USA, spočítal web FlightAware. Dopady nové vlny epidemie pocítily tisíce Američanů. Ruší se především vnitrostátní lety. 

Letadla v Seattlu zastavila zima

Cestující na mezinárodních spojích se navíc musí před odletem otestovat. Na palubu se dostanou jen s negativním výsledkem. „Je to hrozná fronta, to je jasné. Když se dostanete až tam, budete čekat ještě tři hodiny. Takže odsud je fronta na pět hodin,“ komentuje čekání na test cestující Jordan Simon.

Komplikace mohou nastat i při návratu. „Jedna z mých kamarádek právě uvázla v Mexiku, její rodina měla pozitivní test. Z hotelu je vyhodili, je to katastrofa,“ vypráví pasažérka Lucy Burkeová.

Na severozápadě USA, v Seattlu, stojí za komplikacemi zimní počasí. „Seděli jsme dvě a půl hodiny v letadle. Letadlo vedle našeho odmrazili, jelo na dráhu a odletělo, ale nám řekli, že let ruší,“ stěžoval si jeden z cestujících.

Například společnost Alaska Airlines v pondělí zrušila částečně kvůli sněžení přes sto dvacet letů. Na Twitteru pak klientům oznámila, že může trvat hodiny, než se jim podaří dovolat na zákaznickou linku. Operátory totiž zavalily hovory od nespokojených pasažérů.