Neprávem odsouzený Američan byl propuštěn po 43 letech. Lidé pro něj vybrali přes milion dolarů

Horizont ČT24: Vlna solidarity s Kevinem Stricklandem (zdroj: ČT24)

Více než milion dolarů už lidé poslali na účet neprávem odsouzeného Kevina Stricklanda. V úterý ho soud ve státě Missouri očistil v případu vraždy tří lidí z roku 1978. Vinu po celou dobu odmítal, na své straně měl i hlavní svědkyni a některé prominentní politiky. Přesto se nového slyšení dočkal až v tomto měsíci.

Stricklad zažíval první chvíle na svobodě po 43 letech. Na vozíku, po několika infarktech, bez peněz, ale volný. Od svých osmnácti znal jen zdi věznice: za vraždy, které nespáchal. „Nemyslel jsem si, že tento den ještě nadejde…,“ začal svůj proslov. Jeho obhájkyně Tricia Bushnellová pak řekla o jeho dalších krocích. „Vrátí se domů. Bude ale žít ve státě, který mu finančně nevynahradí těch 43 ztracených let. To má daleko ke spravedlnosti.“

Žádný jiný nespravedlivě odsouzený nestrávil ve státě Missouri za mřížemi tak dlouho. Přesto nemá Strickland nárok na odškodnění. To ve Spojených státech obnáší minimálně 50 tisíc dolarů za každý rok ve vězení. Podle missourijských zákonů ho ale dostanou pouze ti, jejichž nevinu prokázal test DNA. Na pomoc proto přišli obyčejní lidé. 

„Případ Kevina Stricklanda vyvolal nejen mezi Američany obrovskou vlnu solidarity. Na jeho účet v crowdfundingové kampani poslalo asi 14 tisíc lidí už celkem přes jeden milion dolarů. Více než polovina z této částky se vybrala během pouhých dvou dnů od jeho propuštění z vězení,“ řekl zpravodaj ČT v USA David Miřejovský. 

Jak došlo k odsouzení

Stricklanda porota odsoudila na doživotí v roce 1979 v případu trojnásobné vraždy. Přepadení rodinného domu tehdy přežil jediný člověk – Cynthia Douglasová. Ta Stricklanda identifikovala na policii jako jednoho ze čtveřice střelců. Později uvedla, že tak učinila pod nátlakem vyšetřovatelů. Osvobodit neprávem odsouzeného muže se marně snažila tři desetiletí až do své smrti v roce 2015.

Strickland jí nyní poděkoval, že se o to pokoušela. „Necítím vůči ní žádnou zášť. Tu však cítím vůči systému.“

Kevin samotný psal žádosti o přezkoumání od roku 1979. V sedmnácti podáních uvedl veškeré důkazy, změny výpovědi obětí, přiznání skutečných pachatelů. Žádný soud o tom nechtěl nic slyšet, připomněla jeho obhájkyně.

Jak došlo k osvobození

Teprve po změně trestního zákoníku letos v srpnu mohl okresní prokurátor případ znovu otevřít. Soud po třídenním slyšení uznal, že nadále neexistují důkazy, že by se Strickland na vraždách podílel. Verdikt se dozvěděl v cele. „Sledoval jsem zrovna seriál, když se objevila mimořádná zpráva. Nemohl jsem věřit svým uším. Ostatní vězni začali křičet, slyšel jsem je mlátit do zdí…,“ připomněl si tu chvíli.

Po propuštění nejdříve zamířil k hrobu své matky. „Bylo těžké hledět na tu hlínu a vědět, že má matka je pod ní. Byla bojovnicí a snažila se vydržet, ale zlomilo jí to srdce.“

Strickland už prozradil některé své plány do budoucna. Na veřejných vystoupeních by se rád zasadil o změny zákonů, tak aby se jeho případ už neopakoval. Ještě předtím ale chce ve svých šedesáti dvou letech poprvé v životě vidět oceán.