Slovinská vláda obnoví financování tiskové agentury STA, instituce se ale bojí politického vlivu

Slovinská vláda obnoví po dlouhých sporech financování národní tiskové agentury STA. Vláda a vedení agentury podepsaly dohodu o financování do konce letošního roku. Za pozastavení financování STA kritizoval vládu premiéra Janeze Janši například Evropský parlament. STA dohodu vítá, vyjádřila ale obavy z posílení vlivu vlády na chod instituce.

„Dohoda není ani pro jednu stranu výhrou či prohrou,“ uvedl výkonný ředitel STA Igor Kadunc. Redakce tiskové agentury smlouvu přivítala, uvedla však, že některá ustanovení mohou otevřít prostor většímu vládnímu vlivu na fungování STA. Letos STA dostane z veřejných prostředků zhruba dva miliony eur (přibližně padesát milionů korun).

Dohodu vláda s agenturou uzavřela poté, co v září nejvyšší soud nařídil kabinetu obnovit veřejné financování STA. Následně obě strany vedly spor o interpretaci verdiktu. Vláda zastavila financování agentury ze státních peněz letos v lednu kvůli neshodám ohledně hospodaření i redakční politiky.

Agentura si stěžovala, že na ni premiér vyvíjí na nátlak, aby o něm podávala pozitivní zprávy. Mise evropských poslanců v říjnu v souvislosti s financováním STA uvedla, že Janša se snaží zvýšit svou kontrolu nad státem i tiskem. Premiér kritiku odmítl a europoslancům vzkázal, že Slovinsko není žádná kolonie.

Janša je na mezinárodní úrovni příznivcem maďarského premiéra Viktora Orbána či bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.