Slovinské volby vyhrál obdivovatel Orbána Janša, koalici bude sestavovat složitě

Slovinské předčasné volby vyhrála protiimigrační strana (zdroj: ČT24)

Slovinci si v předčasných volbách vybrali nový parlament. Ve volbách zvítězila opoziční Slovinská demokratická strana (SDS) někdejšího premiéra Janeze Janši, jehož středopravá strana sázela v kampani na protiimigrační téma. Druhá je protestní Kandidátka Marjana Šarece (LMŠ). Rozložení sil nedává Janšovi šanci na sestavení jednobarevné vlády a média se shodují, že i kvůli radikální předvolební rétorice může mít potíž s vytvořením vládní koalice. Prezident Borut Pahor už oznámil, že Janšu sestavením vlády pověří.

Pahor řekl, že není povinen dát mandát vítězi voleb, nicméně to udělá, protože pevně věří v demokracii. Zdůraznil, že přestože se mu výsledek nedělního hlasování voličů nelíbí, měl by být respektován.

Předčasné volby vyhrála silně protiimigrační SDS ziskem více než čtvrtiny hlasů a v 90členném zákonodárném sboru obsadí 25 křesel. Ve Státním shromáždění ale zasednou zástupci devíti politických stran, a síly v něm tudíž budou velmi rozdrobené a vytvoření vlády pro každého nesnadné.

Janšovi demokraté by do koalice potřebovali přinejmenším dva partnery; to ovšem za předpokladu, že by jimi byly strany na dalších dvou místech. To je však velmi nepravděpodobné, protože obě spolupráci s SDS předem vyloučily.

Šéf druhé nejsilnější strany Šarec to zdůvodnil tím, že šéf SDS „rozséval strach z migrantů“ a v kampani si nechal pomoci od maďarského premiéra Viktora Orbána.

Spolupracovník ČT Kulidakis: Druhý Šarec by mohl získat většinu 45 hlasů (zdroj: ČT24)

Spolupráci s SDS nevyloučily jen dvě malé strany

Jediným jistým spojencem SDS ve sněmovně je strana Nové Slovinsko - křesťanští demokraté (NSi), které ale podle předběžných propočtů připadne jen sedm mandátů.

Podle spolupracovníka ČT pro Balkán Thomase Kulidakise by s SDS mohla spolupracovat i národovecká strana, která se ale umístila poslední a i s ní by Janša na většinu nedosáhl. 

Je zřejmé, že komplikované bude případné sestavování kabinetu i pro druhou v pořadí Kandidátku Marjana Šarece (LMŠ), pro kterou hlasovalo 12,7 procenta zúčastněných voličů a která asi bude mít 13 poslanců. Musela by totiž koalici sestavit s nejméně čtyřmi dalšími politickými subjekty ve sněmovně.

Horizont ČT24: Ve Slovinsku zvítězila strana s protiimigrační rétorikou (zdroj: ČT24)

Vládní tým končícího premiéra Mira Cerara nedopadl příliš dobře, jak ostatně předvídaly předvolební průzkumy. Bude mít dohromady jen 25 poslanců – Cerarova Strana moderního středu (SMC) deset, sociální demokracie (SD) také deset a Demokratická strana důchodců Slovinska (DeSUS) pět.

Do parlamentu se ještě dostala strana Levice s devíti mandáty a Strana AB (strana expremiérky Alenky Bratušekové) s pěti mandáty. Do poslaneckých lavic se také vrací Slovinská národní strana (SNS) Zmaga Jelinčiče, která obsadí čtyři křesla. Dva mandáty jsou vyčleněny pro zástupce národnostních menšin – jeden pro italskou a jeden pro maďarskou.

Janšovi kazí pověst dřívější skandály

Migrační politika je ve Slovinsku citlivým tématem, mluví se o další uprchlické vlně, která by opět vedla přes Slovinsko. Janša právě zdůrazňováním tématu odsunul na druhou příčku dosud neparlamentní stranu Marjana Šarece (LMŠ).

Janša už byl předsedou vlády dvakrát (2004–2008 a 2012–2013). Koaliční potenciál mu však podle expertů kromě vyhrocené protiimigrační kampaně snižuje i jeho pověst kontroverzního politika zatíženého několika skandály a soudními kauzami.

Janša po volbách prohlásil, že úspěch jeho strany stál na tom, že v první řadě usilovala o „blaho Slovinců“. Dal také najevo, že je otevřen spolupráci se všemi stranami.

„Jsme otevřeni spolupráci, Slovinsko čelí těžké době, která vyžaduje spolupráci,“ reagoval na výsledky voleb. Uznal však, že vyjednávání o možné koalici nebude lehké, když podotkl, že bude zřejmě potřeba nějaký čas počkat, než „budou možné seriózní rozhovory o nové vládě“.