Pahor zůstává slovinským prezidentem, ve volbách zvítězil

Borut Pahor bude slovinským prezidentem i ve druhém volebním období. Jeho protikandidát ve druhém kole prezidentských voleb Marjan Šarec uznal porážku, Pahor po sečtení čtyř pětin hlasů získal 53 procent.

Ačkoli předběžné výsledky pasovaly Boruta Pahora na celkového vítěze slovinských prezidentských voleb již po prvním kole, nakonec si pokračování v úřadu zajistil až v kole druhém, kde získal zhruba o šest procent hlasů více než starosta města Kamniku Marjan Šarec. Ten Pahorovi poblahopřál, ale zároveň zdůraznil, že svůj výsledek nepovažuje za neúspěch.

„Je to velmi dobré skóre navzdory konečnému výsledku a ukazuje, že přišel čas na generační změnu,“ řekl Šarec slovinské televizi.

Čerstvý laureát Řádu bílého lva, který dostal od svého českého protějšku Miloše Zemana 28. října, v prvním kole v minulém týdnu nakonec získal 47procentní podporu, zatímco Šarec 25procentní.

Borut Pahor je slovinským prezidentem od roku 2012, předtím byl premiérem. Do čela státu se dostal po bouřlivém roce, kdy se rozpadla jeho vláda a po neúspěchu v předčasných volbách přišel i o předsednický post v sociálnědemokratické straně. Jeho vítězství v prezidentských volbách však bylo před pěti lety jednoznačné, ve druhém kole získal téměř dvě třetiny hlasů.

Role prezidenta je ve Slovinsku převážně ceremoniální. Je vrchním velitelem ozbrojených sil a jmenuje některé významné státní funkcionáře, včetně guvernéra centrální banky.

  • Třiapadesátiletý prezident Slovinska vládne zemi od konce roku 2012, v právě probíhajících prezidentských volbách usiluje o znovuzvolení. Čtrnáct let byl poslancem, od roku 1997 stál v čele slovinských sociálních demokratů, v letech 2004 až 2008 byl poslancem Evropského parlamentu. V roce 2008 těsně vyhrál parlamentní volby a stal se premiérem.
  • Pahor vystudoval politologii na univerzitě v Lublani. V mládí byl významným členem reformního křídla Svazu komunistů Slovinska.
  • Loni navštívil Česko, s prezidentem Milošem Zemanem jednal hlavně o uprchlické krizi. Pahor, jehož zemí již prošlo na půl milionu uprchlíků, na rozdíl od Zemana a české vlády podporoval kvóty na přerozdělení uprchlíků.