Myanmarský soud poslal spolupracovníka Su Ťij na dvacet let do vězení

Soud v Myanmaru v pátek odsoudil za zradu blízkého spolupracovníka vězněné vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij. Win Tchein má jít do vězení na dvacet let. S odvoláním na opoziční Národní ligu pro demokracii (NLD) o tom informovala agentura AP. Devětasedmdesátiletý Tchein byl zatčen po únorovém převratu a je zatím nejpřísněji potrestaným členem bývalé vlády.

Tchein patří k vedení NLD a je velmi blízkým spolupracovníkem Su Ťij. Veřejně vyzýval k civilní neposlušnosti proti armádě, zatčen byl 4. února. Podle NLD bude odsouzený převezen do věznice ve městě Mandalaj.

Sesazená vůdkyně Myanmaru a držitelka Nobelovy ceny za mír Su Ťij je v domácím vězením a čelí obvinění z korupce a porušení zákonů v šesti případech. U soudu vypovídala poprvé 26. října, obžalobu z veřejného podněcování proti vojenské vládě odmítla. Podle jejích spojenců jsou vznesená obvinění smyšlená a mají ji zdiskreditovat.

Armáda provedla převrat letos v únoru. Důvodem k puči byly údajné manipulace s výsledky v podzimních volbách, ve kterých drtivě zvítězila právě NLD v čele s premiérkou Su Ťij.

První protesty proti armádě byly klidné, když vojáci začali proti demonstrantům používat zbraně, nabyly na důrazu. Podle myanmarské Asociace na pomoc politickým vězňům bylo od února v zemi zabito přes tisíc lidí.

Agentura AP uvedla, že v mnoha částech Myanmaru začíná vzpoura.