Nejstarší poštovní známka se chystá do aukce. Jednopennyovka se může prodat za stamiliony korun

Horizont ČT24: Nejstarší poštovní známka (zdroj: ČT24)

Je jí 181 let, má černobílou barvu a je na ní vytištěná ještě mladičká britská královna Viktorie. Nejstarší poštovní známka světa zvaná Černá penny se chystá do aukce. Očekává se, že cena vůbec první nalepovací známky se v dražbě vyšplhá do astronomických výšin.

Velikostí byla menší než pět centimetrů čtverečních, přesto znamenala revoluci v komunikaci. Cena první „Penny Black“, tedy černé jednopennyovky, by se teď mohla vyšplhat až na v přepočtu skoro dvě stě milionů korun.

„Pochází z úplně první tiskové desky. Robertu Wallaceovi, který byl hlavním iniciátorem zavedení jednotného a levného poštovného, známku ukázal tehdejší ministr financí a dal mu ji do zápisníku,“ říká o známce filatelista Alan Holyoake.

Známku z archivu předního britského poštovního reformátora koupil Holyoake před deseti lety za jeden a půl milionu korun. Výzkum pak potvrdil, že jde o jednu z prvních svého druhu. Navíc ve výborném stavu. Následně získala certifikaci, a to mnohonásobně zvýšilo její hodnotu.

„Je to první známka světa nalepená na dokumentu, který má poštovně historický charakter, je z 10. dubna 1840, tři týdny před používání těchto prvních známek světa v poštovní provozu,“ vysvětluje znalec David Kopřiva.

Poštovní revoluce

Známky s portrétem královny Viktorie byly průlomem – lidé mohli posílat dopisy kamkoli po celém Spojeném království levně a rychle. Nakonec se jich prodalo skoro sedmdesát milionů.

Ceněné jsou i československé známky, které jsou o bezmála osmdesát let mladší. „Jsou mezi nimi také rarity,“ říká Kopřiva, který zmiňuje aukční rekord ve výši devíti milionů korun.

Světové prvenství si drží Červený Mauricius nalepený na obálce z roku 1847 – zobrazuje opět britskou panovnici Viktorii tentokrát v červenooranžové. Majitel za unikát v červnu zaplatil rekordní sumu – více než 250 milionů korun. Zda to Penny Black překoná, se ukáže první týden v prosinci.