Americký inženýr nabízel informace o jaderných ponorkách. Kupec byl ale agent FBI v utajení

Americké úřady obvinily inženýra vojenského námořnictva s přístupem k vojenským tajemstvím, že se pokoušel předat informace o konstrukci amerických jaderných ponorek osobě, o které si myslel, že zastupuje cizí stát. Ukázalo se však, že dotyčný kupec vojenských tajemství je agentem FBI v utajení. S odvoláním na nedělní sdělení amerického ministerstva spravedlnosti o tom informují tiskové agentury. Ministerstvo nesdělilo, za zástupce jaké mocnosti se agent FBI vydával.

Dvaačtyřicetiletý Jonathan Toebbe byl zadržen v sobotu v Západní Virginii spolu se svou pětačtyřicetiletou manželkou Dianou, když umístil paměťovou kartu do předem domluvené „mrtvé schránky“. Byli obviněni z porušení zákona o jaderné energii, ze spiknutí a z vyzrazování utajovaných údajů. V úterý mají stanout před federálním soudem v Martinsburgu.

Toebbe podle ministerstva loni v dubnu odeslal balíček s utajovanými údaji do neuvedené země, jejíž rozvědce nabídl své služby. Později začal prodávat vojenská tajemství za desítky tisíc dolarů v kryptoměnách agentovi FBI, který se vydával za zahraničního představitele.

Nosiče dat ukryl do sendviče i žvýkaček

Jednou Toebbe schoval paměťovou kartu s nahranými dokumenty o jaderných reaktorech ponorek do sendviče s burákovým máslem, který zanechal v „mrtvé schránce“, zatímco jeho manželka mu „dělala zeď“. Dokumenty na kartě obsahovaly citlivé údaje o konstrukci, datech a výkonnostních charakteristikách reaktorů v ponorkách třídy Virginia. Jindy jinou paměťovou kartu schoval do balíčku žvýkaček.

Toebbe celkem dostal v kryptoměnách ekvivalent 100 tisíc dolarů (asi 2,2 milionu korun), dodalo ministerstvo spravedlnosti.