Texas může zatím dál zakazovat potraty, rozhodl odvolací soud

Americký stát Texas může pro tuto chvíli dál zakazovat většinu potratů. Odvolací soud v New Orleans v pátek vyhověl jeho žádosti a dočasně zablokoval středeční příkaz soudu nižší instance, který nařídil pozastavit platnost nedávno přijatého zákona proti interrupcím. Informují o tom americká média.

Páteční rozhodnutí představuje další posun v právní bitvě mezi Texasem a federální vládou, která postup druhého nejlidnatějšího státu USA považuje za protiústavní. Republikánské vedení Texasu se začátkem září zavedlo zákaz potratů od chvíle, kdy lze detekovat srdeční aktivitu embrya, tedy přibližně od šestého týdne těhotenství. V USA přitom podle platného výkladu ústavy ženy mají právo na interrupce až do momentu, kdy se plod stává životaschopným, což nastává až po dvacátém týdnu.

Federální ministerstvo spravedlnosti v září Texas zažalovalo a ve středu soudce Robert Pitman předběžným opatřením nařídil státu pozastavit platnost kontroverzní normy označované zkratkou SB8. Zákon přitom označil za „urážlivé“ napadení ústavou daného práva na potrat.

Texas se proti jeho příkazu odvolal a odvolací soud nyní vyjádřil názor, že předběžné opatření nebylo na místě, napsala agentura Reuters. Pitmanovo nařízení je zablokované na dobu, než soud projedná žádost o jeho trvalé zrušení. Ministerstvo spravedlnosti dostalo na reakci čas do úterního odpoledne.

Pro tuto chvíli tedy nejpřísnější zákaz potratů v USA znovu platí, píše agentura AP. U soudů dosud neztroskotal, protože k zákazu interrupcí přistupuje jinak než dřívější „zákony o srdečním tepu“. Stát v tomto případě nemá žádnou roli ve vymáhání zákazu, které je ponecháno v rukách veřejnosti, přičemž kterýkoli občan USA může podat žalobu na kohokoli zapojeného do provedení potratu. Žalob může být v souvislosti s jediným zákrokem podáno více a žalujícím je v případě úspěchu nabízeno odškodné ve výši nejméně deset tisíc dolarů (220 tisíc korun).

Tento mechanismus vytváří z hlediska právního napadení normy složité procedurální otázky, kvůli nimž Nejvyšší soud USA v létě odmítl žádost o její zablokování. Ústavností zákazu se přitom vůbec nezabýval.