Kim Čong-un je od října ochotný obnovit horké linky s Jižní Koreou

Severokorejský vůdce Kim Čong-un dal najevo, že je od října ochoten obnovit „horké linky“ s Jižní Koreou, informovala agentura Reuters. KLDR komunikaci se svým jižním sousedem přerušila po pouhých několika týdnech letos v srpnu. Severorejský vůdce naopak  odmítl možná jednání s USA, uvedla jeho vlivná sestra, která byla nově jmenována do Komise pro státní záležitosti, vrcholného orgánu, kterému předsedá její bratr.

Podle tiskové agentury KCNA Kim Čong-un řekl, že jeho země nemá důvod Jižní Koreu provokovat nebo jí ubližovat. Je podle něho na Soulu, zda bude pokračovat ve svém neústupném postoji, nebo zda chce pěstovat nové vztahy. Kritizoval také, že Jižní Korea vyjádřila politování nad úterním severokorejským testem střely, o níž KLDR tvrdí, že byla hypersonická.

Severní Korea přestala reagovat na telefonáty z jihu v srpnu. Stalo se to jen několik hodin poté, co Kim Jo-čong, vlivná sestra severokorejského vůdce, řekla, že Soul by měl zaplatit za společné vojenské cvičení se Spojenými státy.

Oba státy na Korejském poloostrově jsou technicky vzato ve válečném stavu od konfliktu, který v roce 1953 skončil jen příměřím.

Dialog s USA severokorejský vůdce odmítl

Kimova sestra Kim Jo-čong, jejíž věk je v Jižní Koreji odhadován na 34 let a která byla nově jmenována do Komise pro státní záležitosti, je už několik let považována za blízkou poradkyni svého staršího bratra. Oficiálně je místopředsedkyní ústředního výboru vládnoucí Korejské strany práce. Zřejmě je de facto druhým nejdůležitějším činitelem v zemi, podotkla agentura DPA.

V rámci rozsáhlé reorganizace bylo do Komise pro státní záležitosti, vrcholného orgánu, kterému předsedá její bratr, jmenováno šest dalších osob. Další severokorejský orgán, Nejvyšší lidové shromáždění, které v KLDR přebírá funkci parlamentu, má jen formální funkci a schází se zhruba dvakrát ročně, aby schválilo rozhodnutí vedení státu a vládnoucí strany.

Ve svém vystoupení před Nejvyšším lidovým shromážděním, které zasedalo druhým dnem, Kim obvinil USA, že KLDR nabízejí dialog, aniž by změnily nenávistnou politiku vůči zemi.

„USA se vnucují s  'diplomatickou angažovaností' a 'bezpodmínečným dialogem', ale jde jen o malicherný trik, jímž chtějí ošálit mezinárodní společenství a skrýt své nepřátelské činy,“ prohlásil Kim.

USA a Jižní Korea po léta vyvíjejí na KLDR tlak, aby zanechala svého jaderného a raketového programu výměnou za zmírnění sankcí. Kim Čong-un to však odmítá a tvrdí, že KLDR potřebuje zbraně na svou obranu.