Ruská cenzura pohrozila Googlu, že v zemi zablokuje YouTube

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor pohrozil americké internetové společnosti Google, že v Rusku zablokuje její platformu YouTube, pokud nezruší omezení uvalená na kanály ruské státní televize RT. YouTube v úterý zablokoval kvůli dezinformacím o pandemii dva německojazyčné kanály televize RT, považované za nástroj propagandy Kremlu. Mluvčí Kremlu ve středu řekl, že úřady takové kroky nemohou tolerovat.

„Tady bezpochyby musí být nulová tolerance vůči podobnému porušování zákona (jaká spáchal YouTube vůči televizi RT),“ řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Roskomnadzor nyní požaduje „v maximálně krátké lhůtě“ odblokovat kanály RT DE a Der Fehlende Part (DFP), které patří televizi RT. V opačném případě hrozí, že úřady síť YouTube v Rusku zablokují, napsal server listu Kommersant.

Google uvedl, že zmíněné kanály byly odstraněny po varování ohledně obsahu, který porušoval pravidla Googlu ohledně lživých zdravotnických informací o covidu-19. Postup americké společnosti podle Roskomnadzoru představuje „spoluúčast na porušování základních lidských práv a svobod“ a také „porušuje klíčové principy svobodného šíření informací“. Podle úřadu to znamená cenzuru ruských médií.

„Mediální válka“

YouTube v úterý odstranil kanály RT DE a Der Fehlende Part bez možnosti jejich obnovení. Šéfredaktorka RT Margarita Simonjanová to označila za mediální válku, kterou Německo vypovědělo Rusku. Ruské ministerstvo zahraničí navíc hovoří o zapojení německých úřadů do akce a hrozí sankcemi vůči německým médiím v Rusku.

Také Simonjanová očekává, že Rusko v reakci zakáže ruské vysílání německé rozhlasové stanice Deutsche Welle a další německá média, zavře zpravodajské kanceláře německých televizí ARD a ZDF a zavede sankce proti YouTube.

Logo ruského cenzorního úřadu Roskomnadzor
Zdroj: Maxim Shemetov/Reuters

Nemáme s tím nic společného, ujišťuje německá vláda

Mluvčí německé vlády Steffen Seibert odmítl, že by měl kabinet jakoukoliv spoluzodpovědnost za zastavení ruských televizí. Jednalo se o rozhodnutí YouTube, zdůraznil mluvčí s tím, že kdo tvrdí něco jiného, šíří „konspirační teorie“.

Seibert dodal, že svoboda médií je pro spolkovou vládu důležitou hodnotou a z jejího pohledu neexistuje pohnutka k odplatě. Pokud o tom někdo hovoří, nemá vůči svobodě tisku dobrý vztah, míní Seibert.

Rusko hrozilo Googlu i kvůli Navalnému

Ruský úřad Roskomnadzor už začátkem září hrozil firmám Google a Apple milionovými pokutami za „vměšování do ruských voleb“, pokud neomezí přístup k aplikaci soudně zakázaného Fondu boje proti korupci vězněného Alexeje Navalného.

Navalnyj i z vězení burcoval své krajany, aby stahovali aplikaci umožňující „chytré hlasování“, zaměřené na eliminování kandidátů vládní strany Jednotné Rusko.