Čína se chce připojit k asijsko-pacifické dohodě o volném obchodu, která vznikala jako její protiváha

Čína ve čtvrtek podala žádost o přistoupení k asijsko-pacifické dohodě o volném obchodu nazvané Komplexní a progresivní dohoda pro transpacifické partnerství (CPTPP). Bude to vyžadovat souhlas všech jedenácti členů.

Ministr obchodu Wang Wen-tchao předložil žádost Číny o přistoupení k dohodě o volném obchodu ministrovi obchodu Nového Zélandu Damienovi O'Conorovi, uvedla Čína. Oba ministři pak mluvili po telefonu o dalších krocích po podání přihlášky.

Agentura Kjódó upozornila, že členství Číny v CPTPP by mělo významný dopad na obchod v asijsko-pacifickém regionu. Není však jisté, že bude Číně umožněno se k paktu připojit, protože to vyžaduje jednomyslný souhlas všech členů. Snaha je považována za pokus o zvýšení vlivu pekingských komunistů v regionu, když americká vláda zůstává v otázce návratu ke smlouvě opatrná.

  • Dohodu CPTPP podepsalo v roce 2018 celkem 11 zemí, včetně Austrálie, Kanady, Chile, Japonska a Nového Zélandu. Předtím byla známá jako Transpacifické partnerství (TPP) a byla považována za důležitou ekonomickou protiváhu vlivu Číny v regionu. Spojené státy v roce 2017 od dohody ustoupily.

Pokud by se Čína připojila, hrubý domácí produkt (HDP) členů dohody by měl na globálním HDP podíl 30 procent. V současnosti je to o něco více než deset procent.

Zájem o připojení k dohodě mají také Británie a Thajsko.