Hurikán Nicholas zeslábl na tropickou bouři. Bez proudu je asi 400 tisíc domácností

Hurikán Nikolas udeřil na pobřeží Mexika. Silný vítr poničil stovky domů i elektrické vedení (zdroj: EBU/Andrew Dubya)

Hurikán Nicholas zeslábl na tropickou bouři. Na pobřeží amerického státu Texas a kolem města Houston je téměř čtyři sta tisíc domácností bez elektřiny. Podle meteorologů bude bouře dál postupovat podél Mexického zálivu a ve středu dorazí nad pobřeží Louisiany, která se ještě zotavuje z hurikánu Ida.

Nicholas udeřil na východní část poloostrova Matagorda s poryvy větru o rychlosti sto dvacet kilometrů za hodinu. Po poledni se hurikán nacházel asi padesát kilometrů na jihozápad od Houstonu a poté zeslábl na tropickou bouři. Informovalo o tom Národní středisko pro hurikány (NHC).

Živel postupuje na severovýchod rychlostí patnáct kilometrů za hodinu. Oko bouře se bude přesouvat přes jihovýchodní Texas a ve středu by mělo být nad jihozápadní Louisianou. Podle NHC mohl živel místy přinést skoro padesát centimetrů srážek.

Výpadek proudu podle společnosti CenterPoint Energy postihl zhruba čtyři sta tisíc domácností a podniků v okolí Houstonu.

Úřady vyzvaly místní obyvatele, aby pokud možno nevyjížděli na silnice. Místní školy zrušily výuku a provoz přerušilo také několik testovacích středisek na covid-19. „Toto město je velmi odolné. Víme, co musíme udělat,“ řekl starosta Sylvester Turner.

Louisiana vyhlásila stav nouze

Guvernér Louisiany vyhlásil stav nouze, některé oblasti se totiž stále zotavují z hurikánu Ida, který udeřil před dvěma týdny. Bez proudu je stále téměř sto tisíc domácností a podniků, uvádí data server poweroutage.us. Za nouzovou prohlásil situaci v Louisianě vzhledem k blížící se bouři také prezident Joe Biden, čímž uvolnil federální prostředky na pomoc.

Bleskové záplavy, rekordní srážky a silný vítr, které přinesla bouře Ida, způsobily v USA velké škody. V Louisianě zahynulo šestadvacet lidí. Hurikán patřil do druhé nejvyšší kategorie.

S nepřízní počasí má zkušenosti také Houston. Turner zmínil čtyři hlavní záplavové události, které v posledních letech město postihly. Meteorologové ale neočekávají, že by nová bouře Nicholas byla tak ničivá jako hurikán Harvey z roku 2017. Ten udeřil mimo jiné právě na Houston a způsobil jedny z největších škod v historii USA.