Před sto lety Baťa expandoval do Nizozemska. V Batadorpu vyrábějí obuv dodnes

Události: Baťovská vesnice v Nizozemsku (zdroj: ČT24)

Přesně století uplynulo v létě od chvíle, kdy československý podnikatel Tomáš Baťa expandoval do Nizozemska. Postupně tam založil síť obchodů a továrny a k tomu i malou kopii Zlína. Městečko na jihu země stále existuje a nese jeho jméno: Batadorp. Je také posledním místem starého kontinentu, kde se dodnes vyrábějí baťovské boty.

Vypadá naprosto stejně jako Zlín. Baťova vesnice v nizozemském Severním Brabantsku vznikla právě podle zlínského vzoru a představuje malý kousek Česka v Beneluxu. Dodnes víska nese podnikatelovo jméno: Batadorp neboli Baťa dorp – Baťova vesnice.

Domky na vlas stejné jako v českém ústředí vyrostly za první republiky kolem Baťovy nizozemské továrny na boty. Místní na tuto éru stále vzpomínají, například pamětník Tom Olsa, jehož český otec Pavel Olša tu vedl odbyt. „Můj otec byl jedním z prvních lidí, kteří tady budovali továrnu,“ vzpomíná.

Bydlení to bylo i na nizozemské poměry nezvykle moderní. O domy je i dnes na trhu velký zájem. „Bylo to velice moderní. Tekoucí voda, elektřina, plyn, prostě všechno, ano všechno,“ líčí obyvatel vesnice Theo van der Wegen.

Nizozemský Batadorp
Zdroj: ČT24

Jediné, co Nizozemcům chybělo, byly šikmé střechy, Baťa je ale odmítal záměrně. „Baťa říkal: Pokud postavíte střechu, uděláte akorát místo pro nepořádek. Tedy žádná střecha, žádný nepořádek,“ vysvětluje Olsa.

Unikátem místní továrny je, že firma v ní dodnes boty vyrábí. Batadorp je tak posledním fungujícím baťovským satelitem v Evropě. Dělníky zde nahradili roboti a vycházkovou obuv vystřídaly boty pracovní. „Budova je přesnou kopií české továrny. Nikdy neměň vítězný plán, když funguje. A to je přesně tento případ,“ podotýká generální ředitel Martin Marhot.

Vítězný baťovský duch je v nizozemské vesnici cítit dodnes. Část bývalých fabrik společnost pronajala moderním startupům, aby v té původní stále opečovávaly historický Baťův motivační nápis: Tady je místo pro ty, co míří výš.

Baťovy satelity
Zdroj: flickr.com/photos/sludgeulper/trencinregion.sk/geraldoresende.com.br/batastory.net http://comunidadpenaflorina.blogspot.com/zlin.estranky.cz/kilduffs.com/Wikipedia.org/ČT