„Šaman“ z Kapitolu přiznal vinu. Hrozí mu až 51 měsíců vězení

Jacob Chansley, přezdívaný šaman QAnon, se přiznal k maření úředního postupu. Muž, který se účastnil lednového vpádu do amerického Kapitolu, se stal jednou z nejvýraznějších tváří nepokojů. Rozsudek si vyslechne v listopadu, hrozí mu až 51 měsíců vězení.

Chansleyho policie zadržela krátce po výtržnostech v budově Kongresu. Při osmiměsíčním pobytu ve vazbě se podrobil vyšetřením, během nichž mu lékaři diagnostikovali mimo jiné bipolární poruchu, deprese a úzkosti.

Rozsudek si má Chansley vyslechnout v listopadu. Hrozí mu až jednapadesát měsíců ve vězení. Jeho právní zástupce před soudem poukázal na problémy s duševním zdravím svého klienta a vyzdvihl, že se na půdě Kongresu nechoval násilně.

Šestého ledna vtrhly stovky stoupenců dosluhujícího republikánského prezidenta Donalda Trumpa do budovy Kapitolu, sídla Kongresu, aby přerušily jednání zákonodárců, kteří potvrzovali vítězství Trumpova demokratického rivala Joea Bidena v listopadových prezidentských volbách. Nepokoje si vyžádaly pět mrtvých a desítky zraněných.

Od Trumpa se Chansley distancoval

Kvůli útoku na Kapitol úřady zadržely téměř šest set lidí. Nejméně šestatřicet z nich zatím přiznalo vinu, z toho osm se přiznalo k těžkým zločinům.

Šaman QAnon sdělil vyšetřovatelům z FBI, že do Washingtonu se vydal „na prezidentovu žádost, aby se tam sjeli všichni vlastenci“. Tvrdí ale, že nyní se jak od Trumpa, tak od konspiračního hnutí QAnon distancuje.

Teorie QAnon vznikla v roce 2017, když anonymní uživatel s přezdívkou Q začal na několika internetových fórech šířit svoje nepodložená tvrzení s tím, že jde o utajované informace, k nimž má přístup díky své bezpečnostní prověrce.

Od té doby se hnutí rozrostlo a ztratilo jednotnou podobu, jádro se však nadále zaměřuje na teorie o obchodování s dětmi a jejich zneužívání, které má být údajně řízeno zvrácenými politickými, kulturními a podnikatelskými elitami. Stoupenci teorie jsou většinou přívrženci Donalda Trumpa, který podle nich proti těmto údajným snahám amerických vysokých kruhů bojuje. Pro žádné z těchto tvrzení však neexistují důkazy.