Covid zdražuje kávu, ve Vietnamu k tomu přispívají protiepidemická opatření

Protiepidemická opatření ve Vietnamu přispívají k rychlému růstu cen kávy na světových trzích. Káva robusta, která je typická právě pro Vietnam, jen od začátku roku zdražila asi o 50 procent a dostala se nad dva tisíce dolarů, což dělá asi 43 300 korun za tunu.

Ve Vietnamu se káva připravuje k vývozu z velkého terminálu v Ho Či Minově Městě, v současné době tam ale je značně omezený provoz kvůli opatřením, která úřady zavedly ve snaze zastavit šíření koronaviru. V největším sídle této jihoasijské země totiž začalo přibývat případů nákazy nakažlivější mutací delta. Město a jeho přístavy tvoří klíčovou součást globální dopravní sítě, která vede z Číny do Evropy.

Káva robusta se v polovině loňského roku dostala na víceleté minimum kolem 1100 dolarů za tunu, pak se ale její velkoobchodní cena začala zvyšovat a na začátku letošního roku se pohybovala kolem 1370 dolarů (29 700 korun) za tunu.

Robusta je jedním ze dvou hlavních druhů kávy, které se ve světě nejčastěji pijí. Má více než čtyřicetiprocentní podíl na trhu, zbytek připadá téměř celý na kávu arabika. Robusta má zpravidla více nahořklou chuť a používá se při výrobě instantní kávy nebo do některých typů espresa.

Uzávěra Ho Či Minova Města na jihovýchodě Vietnamu znamená, že exportéři mají problém dostat své zboží do přístavů, aby je mohli odeslat k odběratelům po celém světě. Cestovní omezení představují další problém, protože exportéři už se potýkají s celosvětovým nedostatkem kontejnerů v námořní dopravě. To přispívá k růstu cen za dopravu a v důsledku prodražuje prakticky všechno, co se přepravuje po moři.

Dvanáct tisíc případů za den

Vietnamské sdružení pěstitelů kávy a kakaa spolu s dalšími obchodními organizacemi vládu vyzvaly, aby restrikce omezila, a pomohla tak zabránit dalšímu zpožďování v dodávkách a souvisejícímu růstu nákladů. Ministr dopravy proto minulý týden regionálním úřadům na jihu země nařídil, aby se snažily omezit dopady na dopravu zboží, včetně kávy.

Vietnamské ministerstvo zdravotnictví v neděli oznámilo, že v zemi se za den objevilo dalších 12 663 případů nákazy koronavirem, 344 lidí v souvislosti s nákazou zemřelo. Většina případů je právě v Ho Či Minově Městě a přilehlých průmyslových zónách. Od začátku pandemie se ve Vietnamu, který má zhruba 96 milionů obyvatel, nákaza zjistila u více než 435 tisíc lidí. Mrtvých je 10 749.

Potíže ve Vietnamu zhoršují už tak nepříznivou situaci, s kterou se producenti kávy potýkají. Brazílie, která je největším světovým pěstitelem prémiových kávových bobů arabika, totiž kvůli suchu a mrazům zaznamenala pokles produkce.

Největší mrazy, které zemi zasáhly od roku 1994, vedly k růstu cen čerstvých bobů téměř na sedmileté maximum. Část pěstitelů navíc bude muset kvůli mrazům zasadit nové rostliny, což znamená, že produkci kávy možná neobnoví dříve než za tři roky.