Slovenská zpěvačka podpořila v polské televizi sexuální menšiny. Editor pořadu skončil

Události ČT: Slovenská zpěvačka způsobila skandál podporou LGBT v polské televizi (zdroj: ČT24)

Devatenáctiletá slovenská zpěvačka Karin Ann se vrátila z turné po Polsku, na kterém v červenci způsobila velké pozdvižení. Mladá hudebnice tam vystoupila ve veřejnoprávní televizi TVP a v přímém přenosu vzkázala sexuálním menšinám, že stojí při nich a má je ráda. TVP, která je pod vlivem vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), v reakci ukončila spolupráci s příslušným editorem vysílání.

Vystoupení mělo být kulturní tečkou za ranním vysíláním polské veřejnoprávní televize. Během ní se ale stalo, co nikdo nečekal. Karin Ann, o které se mluví jako o velkém talentu současného popu, vytáhla duhovou vlajku.

„Ráda bych dnes věnovala tuto píseň LGBT a minoritám v Polsku. Vím, že to nemáte lehké. Zasloužíte si lásku a bezpečí. Jsem tady s vámi, stojím při vás a mám vás ráda,“ řekla zpěvačka ve vysílání.

Vystoupení vyvolalo v Polsku pozdvižení. Zdejší veřejnoprávní televize, která je pod přímým vlivem vládnoucí strany PiS, totiž vykresluje boj za práva sexuálních menšin jako ideologii, kterou je třeba zavrhnout. S editorem ranního pásma, kde Karin Ann zazpívala, televize ukončila spolupráci.

Dle Karin Ann byla reakce okamžitá. Ihned po tom, co se vypnuly kamery, pochopila, že něco není v pořádku. „Bylo to velmi cítit, stala jsem se vzduchem,“ popsala okamžiky po vystoupení. Podle svých slov potkala na chodbě televize moderátory vysílání, kteří se od ní ostentativně odvrátili. „Myslím, že nás chtěli mít co nejrychleji pryč“.

Šéf komunikace Prague Pride: V médiích má být zastoupena celá populace

„Duhová vlajka nemůže způsobit někomu žádnou bolest, ani trauma. Myslíme si, že ve veřejnoprávních médiích, v médiích obecně, by měla být zastoupena celá populace,“ komentuje to Daniel Zikmund, ředitel komunikace festivalu sexuálních menšin Prague Pride.

Karin Ann se ve své hudbě dlouhodobě věnuje diskriminaci různých minorit, což už za několik dní ocení hudební platforma Spotify, která její portrét umístí na jeden z hlavních billboardů newyorského Times Square. Doposud se to povedlo pouze dvěma Češkám – zpěvačkám Ewě Farné a Lenny.