Ochrnutému chlapci pomáhá robotický systém, který vytvořil jeho otec

Horizont ČT24: Ochrnutému chlapci pomáhá s jeho handicapem robotický systém. Pomáhal jej vytvořit jeho otec (zdroj: ČT24)

Šestnáctiletého Oscara Constanzu vrozená a nevyléčitelná neurologická choroba připoutala na vozík. Otec chlapce ale vytvořil projekt, který jeho syna postavil na nohy. Robotická firma Wandercraft pomáhá při rehabilitaci a návratu pacientů s handicapem k normálnímu životu a ambice má vysoké – udělat z invalidního vozíku přežitek.

Na začátku bylo přání chlapce s handicapem, aby mohl znovu chodit. Jeho otec Jean-Louis Costanza, zakladatel firmy Wandercraft, tento sen nejen sdílel, ale měl k jeho uskutečnění jako vystudovaný robotický inženýr jedinečnou výbavu. 

„Jednoho dne mi syn řekl: Tati, ty jsi robotický inženýr, proč nevyrobíš robota, který by nám umožňoval chodit?“ vzpomíná Costanza. Právě tato věta stála na počátku projektu Wandercraft.

V jeho rámci už v pařížských dílnách vznikly desítky robotů, kteří v nemocnicích po celé Francii, ale i v Lucembursku či Spojených státech pomáhají při rehabilitaci a návratu pacientů s handicapem k normálnímu životu. Cesta, na kterou se může také díky svému tátovi vydávat i Oscar.

„Je to pro mě nové. Dříve jsem potřeboval někoho, kdo by mi pomohl chodit. Teď tuhle asistenci nepotřebuji a cítím se nezávislý,“ říká mladík.

Robotická výpomoc pro handicapovaného chlapce
Zdroj: ČT

Robotičtí pomocníci by mohli v budoucnu nahradit vozíky

První drobné krůčky s pomocí hlasem a tlačítky ovládaného stroje míří k ambicioznímu cíli. „Celou tuhle práci děláme proto, protože jsme si jistí, že do deseti let tady už nebudou žádné invalidní vozíky nebo jich zůstane jen velmi málo. Vozíky jsou anomálií,“ věří Jean-Louis Constanza. 

Jeho firma zatím své výrobky prodává jen specializovaným klinikám, kde pomáhají pod dohledem zkušených profesionálů. Kompaktnější a lehčí verze svých robotů už ale zkouší i v podmínkách, které simulují potřeby běžného života.

Testovacím pilotem tohoto projektu je 33letý Kevin Piette, který ochrnul po nehodě na motocyklu. „Je to, jako bych vysílal informace ze svého mozku do svých nohou. V tomto případě jen s tím rozdílem, že tady příkazy vycházejí až z dálkového ovládání,“ vypráví Kevin. 

Člověk a jím ovládaný stroj už teď zvládnou působivé výkony. Nejen přípravu jednoduchého jídla, ale i téměř dechberoucí obsluhu a servírování.

Testování nového robotického systému, který by měl usnadnit život handicapovaným
Zdroj: ČT