Útočníci se pokusili zavraždit prezidenta Mali. Ten vyvázl bez zranění

Dva muži zaútočili na prozatímního prezidenta Mali Assimiho Goitu a pokusili se ho pobodat. Informaci agentury AFP potvrdil prezidentský úřad. K incidentu došlo během modliteb ve Velké mešitě v hlavním městě Bamaku. Hlava státu je v pořádku, píše agentura Reuters. Goita stojí v čele země od června. V posledním roce stál za dvěma převraty.

Podle svědectví reportéra agentury AFP byli útočníci dva, jeden z nich měl nůž. Ministr pro náboženské záležitosti Mamadou Kone prohlásil, že útočník se pokusil Goitu zavraždit, podařilo se ho ale zadržet. Ředitel Velké mešity, kde k incidentu došlo, se nechal slyšet, že muž atakoval prezidenta, ale zranil jinou osobu, píše AFP.

„Útočníka okamžitě přemohla ochranka. Vyšetřování trvá,“ konstatovala prezidentská kancelář s tím, že se jednalo o pokus o vraždu.

Goita v minulosti velel speciálním jednotkám a podle AFP se devět měsíců pohybuje jedině v doprovodu dobře vyzbrojených strážců.

Goita byl jedním z několika plukovníků, kteří loni v srpnu svrhli demokraticky zvoleného prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu. Následně vznikla přechodná vláda, která měla zemi dovést k demokratickým volbám. Goita se v ní stal viceprezidentem. Letos v květnu však nechal zatknout prezidenta Baha Ndaweho a předsedu vlády Moctara Ouaneho za to, že ho neinformovali o změnách v kabinetu.

Některé okolní a západní země naléhají na Goitu, aby zajistil demokratické volby podle původně plánovaného termínu, tedy v únoru příštího roku. Prezidentovi poradci už dříve naznačili, že hlasování by mohlo být odloženo, Goita trvá na tom, že volby proběhnou podle plánu.

Mali se kvůli převratu ocitá v čím dál větší izolaci –⁠ členství zemi zrušila Africká unie a Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS). Světová banka dočasně pozastavila platby zemi. Kvůli dění v tomto africkém státě panují obavy, že politická nestabilita v Mali oslabí boj proti islámským ozbrojencům v oblasti Sahelu.