Hraniční přechod Sudoměřice-Skalica blokovali protestující proti opatřením

Asi čtyřicet protestujících lidí s 15 vozy v sobotu zhruba čtyři hodiny na slovenské straně blokovalo hraniční přechod na Hodonínsku Sudoměřice-Skalica. Demonstranti požadovali otevření hranic bez kontrol. Protest byl poklidný a vozy přes hranice jezdily takzvanou starou cestou.

Slovensko zpřísnilo hraniční režim v souvislosti s šířením nakažlivější koronavirové varianty delta, která již byla potvrzena i na jeho území. V týdnu nečekaně také uzavřelo menší hraniční přechody s Českem, které jsou ale už znovu otevřené. Sudoměřice jsou v těsné blízkosti slovenské Skalice, lidé z obou stran hranic jsou propojeni rodinami a běžně chodí do druhého města na nákupy, za lékařem, do zaměstnání.

Přechod protestující vozy zablokovaly kolem 9:00. V místě se debatuje, hraje rádio. Jsou vidět i transparenty, některé slovenské, některé české, například „Žádné kontroly na hranicích“ nebo „Stejné podmínky pro všechny“.

Přechod je průjezdný

Na místě byla slovenská policie, hlídat měla přejezdy na Slovensko. Vzhledem k tomu, že se protest uskutečnil na slovenské straně přechodu, policie na české straně situaci pouze monitorovala, řekl její mluvčí David Chaloupka. Kamiony i osobní vozy hraničním přechodem neprojely obousměrně, v místě se otáčely, a jezdily takzvanou starou cestou. Protest byl plánovaný do 14:00, kolem 13:00 byl ale přechod již znovu průjezdný.

Cestující na Slovensko, kteří nebyli očkováni proti nemoci covid-19, musejí od pátku po vstupu do země nastoupit do karantény. Povinná izolace se nevztahuje například pro tranzitní dopravu a v přechodném období po dobu několika následujících týdnů ani na pendlery.