Pandemie ve světě: Města v Austrálii zavádějí uzávěru, Izrael shání kupce pro milion vakcín

Australská města Brisbane a Perth zavádí přísnou uzávěru kvůli šíření silně nakažlivé koronavirové varianty delta. Irsko povolí vstup dovnitř restaurací jen očkovaným a vyléčeným z covidu. Lidé nebudou smět opouštět domovy s výjimkou cesty do zaměstnání, k lékaři či na nákup potravin. Izrael možná bude muset zničit skoro milion očkovacích dávek proti covidu-19, pokud se mu pro ně nepodaří získat zájemce v cizině.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

V australském Perthu a sousedním regionu Peel platí uzávěra od půlnoci a potrvá čtyři dny. Tamní úřady totiž odhalily třetí případ nákazy, který je spojený s největším australským ohniskem infekce v Sydney. V úterý večer začne platit třídenní uzávěra také ve třetím nejlidnatějším australském městě Brisbane a okolních oblastech.

Karanténní opatření zpřísnily i jiné regiony. Podle agentury Reuters nyní omezují do různé míry životy více než dvaceti milionů Australanů, tedy osmdesáti procent obyvatel. Zatímco Sydney oznámilo devatenáct nově detekovaných infekcí, Brisbane, Perth a Darwin hlásí po dvou nových případech koronaviru.

Austrálie byla v boji s koronavirem doposud úspěšnější než mnoho jiných států s vyspělými ekonomikami. Podařilo se jí to díky rychlému uzavření hranic, důslednému trasování kontaktů a krátkým, přísným uzávěrám.

Koronavirus v Austrálii
Zdroj: ČTK/AP/Nick Perry

Nová ohniska nákazy z posledních dnů ale soustředila pozornost k pomalému postupu vakcinace v zemi, kde je plně očkováno zatím jen pět procent obyvatel. Australské úřady proto rozhodly o povinném očkování pracovníků pečujících o seniory a zaměstnanců karanténních hotelů. Nově též umožňují vakcinaci preparátem společnosti AstraZeneca u lidí mladších 60 let.

Vstup do hospod a restaurací bude v Irsku jen pro některé

Irsko povolí vstup do vnitřních prostor hospod a restaurací pouze plně očkovaným proti covidu-19 a vyléčeným z této nemoci. V úterý o tom s odvoláním na premiéra Micheála Martina informovala agentura Reuters, podle níž je krok součástí obezřetnějšího přístupu irské vlády k uvolňování restrikcí s ohledem na šíření nakažlivější koronavirové varianty delta.

Martin také řekl, že od pondělí nebude umožněno stolování uvnitř restaurací a hospod, jak se původně plánovalo. Stane se tak podle něj až ve chvíli, kdy bude spuštěn nový systém pro používání očkovacích certifikátů.

„Návrat k dalším činnostem ve vnitřních prostorách, včetně pohostinství, se zpozdí (…) vzhledem ke zvýšené přenosnosti nákazy u varianty delta,“ řekl premiér. Nejbezpečnější cestou, jak umožnit fungování pohostinství ve vnitřních prostorách, je podle něj nyní omezit přístup všem kromě plně očkovaných a vyléčených z covidu-19.

Izrael nabízí k odkoupení skoro milion dávek

Izrael nakoupil jako jedna z prvních zemí dostatečné množství vakcín od firem Pfizer a BioNTech. Teď vyjednává s několika státy, které si mohou buď zbylé vakcíny odkoupit, nebo si je vzít s tím, že je nahradí, až jim přijdou jejich objednané. S jakými zeměmi Izrael jedná, média neuvádějí.

Původně vláda nabídla přebytečné vakcíny palestinské samosprávě, ta to v červnu ale odmítla s tím, že doba použitelnosti je příliš krátká. Vláda premiéra Naftaliho Bennetta se nyní snaží přimět k vakcinaci ty, kteří tak ještě neučinili. Předseda vlády v pondělí řekl, že nenechat se naočkovat „je zločin“.

Jeho předchůdce Benjamin Netanjahu v dubnu přitom podepsal dohodu na nákup dalších osmnácti milionů dávek pro případ, že by bylo třeba přeočkovat. Navzdory úspěšné vakcinaci Izrael prožívá zklamání, protože tam v posledních dnech znovu začalo přibývat nakažených.

Úřady v pondělí zaznamenaly 225 nových případů, zatímco předešlý den to bylo pouze 145. Během neděle činil průměrný denní růst za sedm předchozích dní 156 případů, předtím Izrael počítal nově infikované jenom na desítky. Zatímco před deseti dny tam bylo 230 aktivních případů, nyní je jich 1425. Přičítá se to rychle se šířící variantě delta.

Minulý týden úřady obnovily povinnost nosit uvnitř roušky a zpřísnila se pravidla pro vstup do země. Epidemiologové radí obnovit takzvané zelené pasy, které budou nezbytné pro účast na akcích s větším počtem lidí. Politici ale zatím podle médií chtějí ponechat lidem svobodu pohybu a odmítají další omezování.