Šlo o čin z nenávisti, domnívá se policie v Kanadě v případě řidiče, který autem zabil čtyři muslimy

Policie v Kanadě uvedla, že čin, při kterém v neděli večer ve městě London v provincii Ontario najel muž automobilem do skupiny muslimů a čtyři z nich zabil, byl úmyslný a motivovaný nenávistí vůči muslimům. Dvacetiletý řidič byl zadržen, napsala agentura DPA.

„Bylo to předem plánované a promyšlené, a proto bylo vzneseno obvinění z vraždy prvního stupně,“ řekl novinářům šéf místních kriminalistů Paul Waight. Dodal, že policie v Londoně, který leží asi 200 kilometrů jihozápadně od Toronta, zvažuje ve spolupráci s Královskou kanadskou jízdní policií obvinění muže z terorismu.

Při nedělním útoku přišli o život čtyři členové jedné muslimské rodiny, tři dospělí a jeden mladistvý. Jedno dítě útok přežilo. „Domníváme se, že oběti se staly cílem kvůli své islámské víře,“ řekl k tomu šéf londonské policie Steve Williams.

Řada protimuslimského násilí v zemi

Muslimská komunita je incidentem otřesena. Místní obhájci požadují spravedlnost a změnu, která v Kanadě ukončí řetězec zločinů proti muslimům. „Naše srdce jsou zlomená a naše mysl otupělá bolestí. Jednalo se o nevinné lidské bytosti, které byly zabity pouze proto, že jsou muslimové,“ řekl televizi CTV News lídr místní muslimské komunity Nawaz Tahir.

Útok je posledním z řady protimuslimských násilností, které se objevují po celé Kanadě. V roce 2017 muž zahájil palbu uvnitř mešity v Quebéc City, při které zabil šest věřících a dalších pět zranil. Loni v září byl muslim v Torontu ubodán, zatímco seděl před městskou mešitou. Počátkem tohoto roku se mladé muslimské dívky staly terčem několika nenávistně motivovaných útoků a hrozeb v Calgary a Edmontonu. 

Kanadský premiér Justin Trudeau nedělní tragédii odsoudil. „Byl to teroristický útok motivovaný nenávistí v srdci jedné z naši komunit,“ prohlásil ministerský předseda v parlamentu. Neštěstí označil za zločin z nenávisti a přislíbil zvýšit úsilí v boji proti krajně pravicovým skupinám. Případ Kanadou, která je k migrantům obecně přívětivá, otřásl, podotkla agentura AP.

Policie zatkla na nedalekém parkovišti u obchodního domu dvacetiletého bělocha Nathaniela Veltmana a obvinila ho ze čtyřnásobné vraždy prvního stupně a pokusu o vraždu, uvedla agentura Reuters, podle níž vyšetřovatelé rovněž zvažují možné obvinění z terorismu. Podle policie Veltman oběti neznal, ale uvedl, že útok plánoval. Zatím však není jasné, zda byl součástí nějaké konkrétní extremistické skupiny.