Raketový útok na čerpací stanici v Jemenu si vyžádal život nejméně sedmnácti lidí

Nejméně sedmnáct lidí v sobotu zahynulo při raketovém útoku na čerpací stanici v jemenském městě Maríb. S odvoláním na člena místní vlády o tom informovala agentura AP. Maríb je poslední útočiště vládních vojsk na severu Jemenu.

Podle jemenské vlády jsou za útok zodpovědní šíitští povstalci, kteří proti vládě bojují. „Milice Húsíů cílily na čerpací stanici, u které stály v řadě desítky aut, a vyvolaly obrovský požár,“ uvedla vládní agentura Saba. Podle ní je mezi oběťmi také pětiletá dívka. Další dítě je údajně mezi zraněnými.

Podle agentury Saba povstalci po výbuchu čerpací stanice útočili pomocí bezpilotních letounů na přijíždějící sanitky a dvě z nich zničili. Šíitské milice, které vláda z útoku obvinila, se zatím nevyjádřily.

Húsíové se snaží o dobytí Maríbu od února. Ovládnutím města by získali kontrolu nad severní částí Jemenu. Podle AP se jim ale v jejich úsilí nijak zvlášť nedaří.

Jemen sužuje od roku 2014 občanská válka, ve které proti sobě bojují Húsíové podporovaní Íránem a vládní vojska prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, kterému od roku 2015 pomáhá arabská koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty. Podle agentury AP si boje vyžádaly už více než 130 tisíc obětí.