Čína uvolňuje politiku dvou dětí, páry mohou počít tři. Vláda chce zvýšit klesající porodnost

Události: Čínská porodnost (zdroj: ČT24)

Čínské páry budou moci nově počít tři děti. Peking mění dosavadní politiku dvou dětí kvůli pokračujícímu poklesu porodnosti, který odhalilo sčítání lidu. Porodnosti nepomohlo ani uvolnění dlouholeté politiky jednoho dítěte v roce 2016.

Změnu v politice vůči porodnosti oznámila čínská agentura Xinhua poté, co ji schválilo politbyro komunistické strany. „Abychom nadále optimalizovali politiku porodnosti, jeden sezdaný pár bude moci mít tři děti,“ oznámila agentura s tím, že spolu se změnou politiky Peking chystá další podpůrné kroky, které mají zlepšit situaci ve stárnoucí zemi. 

Mezi opatřeními by mělo být snížení nákladů na vzdělání dětí, podpora bydlení pro rodiny, ochrana zájmů pracujících žen či snaha skoncovat s přemrštěnými nároky na věno. Podle expertů odrazuje většinu čínských párů od rodičovství právě finanční náročnost výchovy dětí.

„Lidi neodrazuje politika dvou dětí, ale neuvěřitelně vysoké náklady spojené s výchovou dítěte v současné Číně. Bydlení, mimoškolní aktivity, jídlo, výlety, rychle se to nasčítá,“ řekl agentuře Reuters sociolog Li I-fei z New York University v Šanghaji.

Peking reaguje na poznatky ze sčítání lidu, které na začátku května odhalilo, že čínská populace roste nejpomaleji od zavedení politiky jednoho dítěte v roce 1979. Za poslední dekádu narostla o 5,38 procenta na 1,41 miliardy lidí. Růst zaostal za vládním cílem z roku 2016, podle nějž mělo být v Číně do roku 2020 na 1,42 miliardy lidí.

Růst populace v Číně v procentech k celkové populaci (1961–2019)
Zdroj: Světová banka

Na tři děti ani pomyšlení

Porodnosti nepomohlo ani uvolnění politiky jednoho dítěte v roce 2016. „Mít dítě je pro ženy v mém věku obrovská rána pro rozvoj kariéry. Vychovávání dítěte v Šanghaji je navíc strašně drahé. Po porodu se také můžete rozloučit se svobodou,“ cituje agentura Reuters šestadvacetiletou Annie Čang.

V reakci na změnu politiky na tři děti cituje Reuters uživatele čínské sociální sítě Weibo: „Jsem ochotna mít tři děti, když mi dáte pět milionů juanů (zhruba 16,5 milionu korun).“ Agentura Xinhua na tuto platformu umístila anketu, kde se ptala Číňanů na názor na změnu. Z jedenatřiceti tisíc odpovědí uvedlo 29 tisíc lidí, že na třetí dítě „nemají ani pomyšlení“. Agentura anketu následně stáhla.

Párům, které dosud nedodržovaly vládní omezení počtu dětí, hrozily vysoké finanční pokuty, postihy v práci, či dokonce propuštění. Od posledního jmenovaného způsobu trestu úřady v minulém roce upustily a rovněž snížily peněžní tresty. Čínský státní deník Global Times nicméně loni informoval o páru z provincie Kuang-tung, který za početí třetího potomka zaplatil pokutu 320 tisíc juanů (přes milion korun).

Ekonomové varují před stárnoucí populací

Ning Ťi-če z čínského statistického úřadu k výsledkům sčítání řekl, že loni se v Číně narodilo dvanáct milionů dětí, což je výrazný pokles ve srovnání s rokem 2016, kdy to bylo osmnáct milionů.

Podle Ninga je nízká míra porodnosti přirozeným důsledkem sociálního a hospodářského rozvoje země a je v souladu s trendem ve vyspělých zemích. V Číně v roce 2020 připadalo na jednu ženu 1,3 dítěte, což je podobný údaj, jako registrují populačně stárnoucí země jako Japonsko či Itálie.

Ekonomové varují, že v rychle stárnoucích rozvíjejících se zemích v Asii, jako je Čína či Thajsko, by mohla populace výrazně zestárnout rychleji, než tyto státy dostatečně zbohatnou. Předpokládat lze snižování počtu obyvatel v produktivním věku, větší tlak na zdravotní a sociální péči a s tím spojené negativní dopady na ekonomický růst země.

Organizace spojených národů odhaduje, že počet obyvatel pevninské Číny dosáhne vrcholu v roce 2030 a poté začne klesat.