Vyjet za sezonní prací na Nový Zéland bude složitější. Chce upravit migrační politiku

Nový Zéland plánuje upravit svou imigrační politiku a snížit celkový počet přistěhovalců, zejména pak těch s nízkou kvalifikací. Novozélandská vláda tento záměr oznámila v souvislosti s opětovným otevřením hranic po zvládnutí pandemie. Pětimilionová země chce přilákat vysoce kvalifikované pracovníky a bohaté investory, uvedl ministr cestovního ruchu a ekonomického rozvoje Stuart Nash.

„Až se naše hranice znovu plně otevřou, nemůžeme si dovolit se jednoduše vrátit k předchozímu nastavení imigrace,“ uvedl ministr Nash, který na setkání s představiteli průmyslu zastupoval nemocného ministra pro přistěhovalectví.

Po uzavření hranic kvůli koronaviru imigrovalo na Zéland za rok do konce března 6600 lidí. Za stejné období o rok dříve to bylo rekordních 91 900 přistěhovalců. Držitelé dočasných pracovních víz tvoří téměř pět procent veškeré pracovní síly na Novém Zélandu, což je největší podíl z členských zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), uvádí Reuters.

Pandemie zdůraznila závislost země na přistěhovalé pracovní síle, která v posledních letech přispěla k tlaku na dostupnost bydlení a na infrastrukturu, uvedl ministr. Místní firmy se mohly spolehnout na dostupnost méně kvalifikované pracovní síly a tlačit na nízké platy namísto investic do inovací nebo do zvýšení kvalifikace místních lidí, dodal Nash.