Kontrolní orgán Facebooku podpořil zablokování Trumpa, případ ale neuzavřel

Lednové rozhodnutí odstřihnout tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa od jeho účtů na Facebooku a Instagramu bylo správné. Rozhodl o tom kontrolní orgán společnosti Facebook, který posuzuje vybrané případy regulace obsahu na platformách. Takzvaný Dozorčí panel ovšem zároveň vyjádřil nesouhlas s „neurčitým a nestandardizovaným trestem v podobě vyloučení na dobu neurčitou“, a žádá proto po Facebooku nové přezkoumání věci.

Kalifornská společnost před čtyřmi měsíci účty končícího šéfa Bílého domu zablokovala kvůli jeho vyjádřením souvisejícím s vpádem jeho příznivců do sídla amerického Kongresu. Nejdříve odstranila vybraný obsah a krátce na to oznámila, že Trump na dobu neurčitou ztratí kontrolu nad svými účty. Zásah zdůvodnila tím, že hlava státu svými aktivitami přispívala k riziku násilností.

Dozorčí panel souhlasil, že příspěvky tehdejšího prezidenta ze šestého ledna „vážně“ porušily uživatelské zásady. Trump prý překročil pravidla proti podpoře či oslavování násilí, když účastníkům nepokojů v Kapitolu vzkázal: „Milujeme vás. Jste velmi výjimeční“. V jiném příspěvku je označil za „skvělé vlastence“, což je podle středečního verdiktu také v rozporu se zásadami.

„Nebylo ovšem správné, že Facebook uvalil neurčitý a nestandardizovaný trest v podobě vyloučení na dobu neurčitou. Normální postihy Facebooku zahrnují odstranění nepovoleného obsahu, uvalení časově ohraničené blokace nebo trvalé vyřazení stránky a účtu z provozu,“ uvádí kontrolní rada složená z 19 akademiků či bývalých politiků a novinářů.

Půlrok na dokončení přezkumu

Facebook podle rozhodnutí musí do půlroku dokončit přezkum případu s cílem stanovit „přiměřenou odpověď“, která odpovídá pravidlům vymáhaným u jiných uživatelů. Člen Dozorčího panelu Michael McConnell řekl, že správci platforem musí buďto Trumpovy účty odemknout, vyloučit exprezidenta natrvalo anebo jeho trest časově ohraničit. „Facebook se musí rozhodnout a musí za své rozhodnutí také nést odpovědnost,“ hodnotil profesor práv ze Stanfordovy univerzity.

Facebook v následném prohlášení oznámil, že se bude snažit přijít s „opatřením, které je jasné a přiměřené“. „Účty pana Trumpa mezitím zůstanou pozastavené,“ uvedl viceprezident společnosti Nick Clegg.

Trump: Prezidentu USA byla odebrána svoboda slova

Bývalý prezident USA pak v komuniké kritizoval hned několik technologických společností, přičemž samotný aktuální vývoj přímo nekomentoval. „Co Facebook, Twitter a Google udělaly, je něco naprosto skandálního a ostuda pro naši zemi. Prezidentu Spojených států byla odebrána svoboda slova,“ uvedl Trump. „Tihle zkorumpovaní provozovatelé sociálních médií musí zaplatit politickou cenu.“

Po postizích vůči Facebooku volají i spojenci někdejší hlavy státu. Někteří žádají „rozbití“ firmy na menší subjekty, lídr Republikánské strany ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy zase slíbil, že „zkrotí moc“ velkých technologických firem „nad našimi projevy“, pakliže republikáni po dalších volbách sněmovnu ovládnou.

Bílý dům naopak míní, že regulovat obsah na sociálních sítích je žádoucí, obzvlášť týká-li se covidu-19 nebo voleb. „Názor prezidenta (Joea Bidena) je takový, že na velkých platformách leží zodpovědnost… přestat šířit nedůvěryhodný obsah,“ řekla mluvčí Jen Psakiová. Vývoj kolem Trumpových účtů odmítla komentovat s tím, že „to je rozhodnutí nezávislé rady“.

„Nejvyšší soud Facebooku“

Dozorčí panel, který bývá označován i jako nejvyšší soud Facebooku, zřídil technologický gigant v průběhu loňského roku jako odvolací instanci pro uživatele a orgán, který bude sdílet zodpovědnost za odstraňování příspěvků, či naopak jejich ponechání na platformách společnosti. Chod rady je financován z peněz Facebooku a její nezávislost je tak od počátku zpochybňována, společnost nicméně ujišťuje, že její práci neovlivňuje. Zároveň slíbila, že verdikty ohledně konkrétních zásahů bere jako závazné.

O posouzení postupu vůči Trumpovi komisi požádalo samotné vedení Facebooku, přičemž také žádalo o „poznámky nebo doporučení“ ohledně blokování účtů, jejichž majiteli jsou političtí lídři. Facebook a Instagram přitom nemají nikde uloženou povinnost jakákoli doporučení uvést do praxe.

Podle panelu by například měli moderátoři obsahu politické příspěvky vlivných uživatelů rychle předávat „specializovanému personálu, který má znalost lingvistického a politického kontextu“. Kontrolní orgán také žádá větší transparentnost u moderování obsahu od politických osobností a investování „adekvátních prostředků“ do hodnocení rizik spojených s vlivnými účty z celého světa.