Muž, který dostal Angelu Merkelovou do politiky. Rainer Eppelmann za kancléřkou stojí i nadále

Události: Rainer Eppelmann (zdroj: ČT24)

Německo se chystá na odchod Angely Merkelové z politické scény. Politička, která stála v čele země šestnáct let, chce do ústraní odejít po zářijových volbách. U zrodu její kariéry stál jeden z nejvýznamnějších disidentů z dob bývalé NDR, Rainer Eppelmann. S berlínským štábem České televize mluvil mimo jiné o tom, jestli vyčítá Angele Merkelové angažmá v prorežimním svazu mládeže.

Ve složce, kterou na něj vedla východoněmecká Stasi, mnohokrát stála poznámka: nepřítel číslo 1. Evangelický kněz a disident Rainer Eppelmann byl trnem v oku režimu NDR. Ten se ho dokonce třikrát pokusil zavraždit, třeba při fingované autonehodě. Tehdy jsem měl štěstí a vyvázl s nalomenými krčními obratli, které se uzdravily.

Eppelmann skončil už ve 23 letech ve vězení a nesměl ani studovat. Jedinou cestu ke vzdělání nabízel vstup do evangelické církve. Díky tomu se stal i žákem Horsta Kasnera, otce Angely Merkelové a přesvědčeného socialisty.

Eppelmann v Berlíně pořádal takzvané „bluesové mše“, doprovázené jazzovou hudbou. Počet zejména mladých návštěvníků postupně vzrostl na několik tisíc. Mnohokrát zatčený pastor se stal ústřední postavou východoněmeckého disentu.

Představitel demokracie

Když se komunistický režim začal hroutit, představoval Rainer Eppelmann jednoznačnou volbu člověka, který měl východní Němce zbavit dědictví berlínské zdi. Stanul v čele nově založené strany Demokratický rozbřesk. A tehdy ho také navštívila dcera jeho bývalého učitele. Později z Angely Merkelové udělal mluvčí poslední východoněmecké vlády a otevřel jí tak cestu do politiky.

V roce 2016 však Angela Merkelová začala prudce ztrácet podporu poté, co otevřela hranice uprchlické vlně. Eppelmann jí v tu chvíli citoval slova Václava Havla: Naděje není víra, že něco dopadne dobře, ale vědomí, že něco má smysl, ať už to dopadne jakkoliv. Kancléřka ho později vyhledala, aby jí je zopakoval.

Eppelmann se také několikrát postavil za Merkelovou, když jí někteří komentátoři vyčítali, že se otevřeně nevzepřela režimu NDR a zastávala i funkci propagátorky v tehdejším Svazu mládeže.