Indické úřady zaznamenaly přes 400 tisíc nových případů za den, lidé marně hledají místa v nemocnicích

Epidemická situace v Indii se stále zhoršuje (zdroj: ČT24)

Indie zaznamenala další rekord v denním přírůstku nákaz koronavirem. Za posledních 24 hodin úřady evidují přes 400 tisíc infikovaných. Celkově tak už počet případů v zemi s 1,3 miliardy obyvatel překonal 19 milionů. Kvůli zhoršující se situaci v Indii zpřísnily Spojené státy podmínky pro přicestování cizinců z této země. Australané se z Indie nebudou smět do vlasti vracet vůbec.

Od začátku pandemie covidu-19 je to poprvé, co jakákoli země ohlásila více než 400 tisíc infekcí zaznamenaných za 24 hodin. V Indii jich konkrétně přibylo 401 993. Počet úmrtí souvisejících s covidem vzrostl za předchozí den o 3523, vyšplhal se tak na 211 853. Pozorovatelé nicméně varují, že skutečné počty nakažených a mrtvých jsou oproti oficiálním bilancím výrazně vyšší.

Indie za neustále se zhoršující druhé vlny epidemie otevírá očkování proti covidu-19 pro všechny dospělé, ačkoli některé indické státy varují před akutním nedostatkem vakcín. Země je sice největším producentem vakcín proti covidu, pro domácí potřebu však disponuje pouze omezeným množstvím.

Do Indie už dorazil Sputnik V

V Indii se očkuje vakcínou místního výrobce Bharat Biotech a také přípravkem vyvinutým ve spolupráci firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity. V sobotu do země dorazilo také 150 tisíc dávek ruské vakcíny Sputnik V, dodávky dalších milionů dávek mají následovat. Ruský preparát byl v zemi schválen k použití.

Zatím bylo v Indii podáno zhruba 150 milionů dávek, uvádí zpravodajská společnost BBC. Jednu dávku dostala bezmála desetina Indů, avšak jen asi 1,5 procenta obyvatelstva má za sebou obě očkování.

K trpělivosti při rozšiřování očkovací kampaně vyzýval například šéf vlády v Dillí Arvind Kedžrivál, podle něhož oblast indické metropole zatím nedostala potřebné dodávky vakcín. „Jakmile vakcíny dorazí, dáme vám vědět, pak můžete na očkování přijít. Apelujeme na vás, abyste v nejbližších dnech nezaplňovali vakcinační centra,“ řekl.

Kedžrivál později oznámil, že se ve dvacetimilionovém Dillí o týden prodlužuje platnost omezení přijatých v boji proti koronaviru. Původně měl lockdown skončit v pondělí.

Očkování proti covidu v Indii
Zdroj: Amit Dave/Reuters

Pacienti v Dillí zemřeli po výpadku dodávek kyslíku

Vývoj nákazy a situace ve zdravotnictví uvolňování restrikcí rozhodně nenahrávají. Nemocnice v Dillí i na mnoha dalších místech nezvládají nápor pacientů a rovněž nestačí kapacity v márnicích a krematoriích, zatímco lidé zoufale shání kyslík a péči pro své blízké.

V jedné z nemocnic v hlavním městě v sobotu zemřelo několik lidí, když skupina těžce nemocných pacientů při čekání na doplnění zásob zůstala více než hodinu bez kyslíkové terapie, uvádí podle BBC místní média.

Jiná nemocnice v Dillí odmítla přijmout dvaašedesátiletého muže lapajícího po dechu, protože všech 385 lůžek již bylo obsazených. „Objíždíme různá místa od šesti ráno a hledáme lůžko,“ řekl agentuře Reuters kamarád nemocného. „Kam máme jít?“ tázal se bezradně.

Indický zdravotník podává nemocné ženě kyslík
Zdroj: Amit Dave/Reuters

Australanům hrozí za návrat do vlasti z Indie pokuta a vězení

Na vývoj v asijské zemi reagovala Austrálie, která po nedávném přerušení letů z Indie oznámila, že Australanům vracejícím se z této destinace do vlasti bude hrozit pokuta a až pětileté vězení. K postavení cest z Indie mimo zákon se ministerstvo zdravotnictví rozhodlo „na základě podílu lidí v karanténě, kteří v Indii chytili infekci covid-19“.

Australská média uvádí, že to je poprvé, kdy se pro Australany návrat do rodné země stává protiprávním činem. Opatření nabývá platnosti v pondělí a vztahuje se na všechny, kdo byli v Indii během dvou týdnů před datem případného návratu do Austrálie. Podle zpravodajského webu BBC se odhaduje, že v Indii je aktuálně kolem devíti tisíc Australanů.

Kvůli prudkému vzestupu počtu případů nákazy v Indii zavedl také americký prezident Joe Biden nové restrikce pro cestování. Opatření, které vstoupí v platnost v úterý, zamezí ve vstupu do Spojených států téměř všem cizincům, kteří v posledních 14 dnech pobývali v Indii.