FBI provedla razii u Giulianiho kvůli jeho cestám na Ukrajinu. Je to hra, reaguje Trumpův exprávník

Horizont ČT24: FBI u Giulianiho (zdroj: ČT24)

Bývalý právní zástupce Donalda Trumpa a exstarosta New Yorku Rudy Giuliani popřel, že v minulosti zastupoval ukrajinského občana. Vyjádřil se tak den poté, co FBI provedla razii v jeho bytě a kanceláři na Manhattanu v rámci vyšetřování Giulianiho aktivit na Ukrajině. Tam se před posledními prezidentskými volbami pokoušel najít důkazy o kriminálních aktivitách Trumpova konkurenta Joea Bidena a jeho syna Huntera.

Newyorský exstarosta Giuliani se triumfálně vrátil na politické výsluní s vítězstvím Donalda Trumpa v prezidentských volbách v roce 2016. Od té doby stál po prezidentově boku, po loňských prohraných volbách ale Giulianiho snový comeback rychle roztál.

Důvodů k nervozitě může mít šestasedmdesátiletý veterán Republikánské strany víc než kdykoli předtím. Zejména kvůli pokusům najít špínu na Trumpova demokratického rivala, nynějšího prezidenta Joea Bidena. FBI Giulianiho vyšetřuje pro podezření z porušení zákonů o zahraničním lobbování, a to v rámci cest na Ukrajinu. Obvinění zatím nepadlo, i tak ale agenti zabavili několik jeho elektronických zařízení.

Giuliani za vším vidí zpolitizovanou hru ministerstva spravedlnosti. „Příkaz k prohlídce je údajně založen na jediném selhání v podání žádosti o zastupování ukrajinského občana nebo představitele, kterého jsem ale nikdy nezastupoval. Nikdy jsem nezastupoval žádného občana nebo představitele Ukrajiny,“ tvrdí Trumpův bývalý právník.  

Podle agentury Reuters se může vyšetřování týkat i údajných finančních machinací. Giuliani navíc čelí žalobě producenta volebních sčítacích strojů kvůli nařčením o údajně zfalšovaném hlasování. Jeden z demokratických kongresmanů také chce, aby vyšetřovatelé prověřili Giulianiho v podněcování lednového útoku na Kapitol.

Pro Donalda Trumpa už sice nepracuje, i tak se za něj exprezident postavil. „Rudy Giuliani je skvělý patriot. To je prostě on. Miluje svou zemi, a oni mu prohledají byt. To je tak nefér,“ uvedl bývalý šéf Bílého domu.

Po 11. září si jako newyorský starosta získal respekt

Na druhé straně ale dnes část Ameriky vnímá Giulianiho zcela opačně. Přitom byl tento muž kdysi hrdinou pro celou zemi. Jako newyorský starosta si získal hluboký respekt ze dne na den po útocích z 11. září. Tehdy se ukázal jako silný a rozhodný politik, který sjednotil truchlící město, a magazín Time ho v roce 2001 vyhlásil osobností roku.

„Když jste svědky smrti deseti nebo dvanácti lidí, na kterých vám opravdu záleží, a když jste byli na tolika pohřbech jako já, nestaráte se o politiku. Nestaráte se o politikaření. Záleží mi jen na budoucnosti tohoto města,“ prohlásil Giuliani v září 2001. 

O sedm let později usiloval o prezidentské křeslo. Republikánským kandidátem se ale stal John McCain, který nakonec prohrál s Barackem Obamou. Guiliani se brzy zabydlel v roli tvrdého kritika demokratické administrativy a nakonec k branám Bílého domu dospěl i on, když na čas jako právník zastupoval úřadujícího prezidenta Trumpa.

Nyní musí Giuliani bojovat sám za sebe a vše nasvědčuje tomu, že nadcházející bitvy budou pro něj jedny z nejtěžších.