Orbán rozšiřuje svou nadvládu nad univerzitami, píše Reuters

Maďarský parlament v úterý přijal zákon umožňující vytvoření nadací, které převezmou řízení chodu univerzit a kulturních institucí. Oznámila to agentura Reuters. Opozice se podle agentury MTI obává, že nová norma umožní převedení státních aktiv v řádu miliard forintů do soukromých rukou a dovolí vládnoucí straně premiéra Viktora Orbána rozšířit politickou kontrolu do vysokého školství. V současnosti je většina maďarských univerzit státních, těší se ale velké akademické autonomii.

Podle předlohy, již připravila Orbánova vláda, je třeba univerzity zreorganizovat, jelikož současné podmínky vyžadují „přehodnocení role státu“ a vysoké školy budou efektivněji řídit nadace. Premiérova strana Fidesz, jež má dvoutřetinovou většinu v parlamentu, zákon schválila.

Orbánova vláda bude následně jmenovat správní rady nadací, které budou kontrolovat klíčová aktiva v nemovitostech a těžit z fondů Evropské unie v hodnotě miliard eur, přičemž budou mít i značný vliv na každodenní život univerzit. Kabinet hodlá reformě pomoci vkladem svých podílů ve společnostech MOL a Richter, na obnovu univerzit rovněž přidělí v přepočtu více než sedmdesát miliard korun z evropských fondů.

„Plánujete těmto nadacím rozdat zbytky národního bohatství,“ obvinila vládu opoziční poslankyně Erzsébet Schmucková. Premiér na to řekl, že státní univerzity nebudou zprivatizovány a že jeho vláda investuje do vysokoškolského vzdělávání.

Přijetí zákona je součástí ideologické války, řekl profesor

Orbán, který se vrátil k moci v roce 2010, posílil svou kontrolu nad většinou maďarského veřejného života, jako jsou média, vzdělávání a vědecký výzkum. Jeho vláda, která propaguje křesťanské konzervativní hodnoty, se silně postavila proti imigraci a omezila adopce homosexuálními páry a legální uznání transgenderových osob.

Profesor Attila Chikán z Korvínovy univerzity v Budapešti prohlásil, že přijetí zákona je součástí „ideologické války“, kterou vyhlásil předseda vlády. „Netají se tím, že chtějí převzít intelektuální moc po moci politické a ekonomické,“ řekl. K tomuto kroku došlo poté, co vláda posílila kontrolu nad akademickým výzkumem a donutila liberální Středoevropskou univerzitu k přestěhování do Vídně.

Opozice se obává, že exponenti Fideszu v radách nadací by mohli Orbánovi ponechat jistou kontrolu nad univerzitami i po volbách, jež se mají konat v příštím roce. Vláda nicméně tvrdí, že nový model univerzitám prospěje. Komisař zodpovědný za změny ve školství István Stumpf odmítl agentuře Reuters rozhovor.