Při nepokojích mezi izraelskou krajní pravicí a Palestinci se v Jeruzalémě zranilo sto lidí

Události: Napětí v Jeruzalému (zdroj: ČT24)

S bilancí stovky zraněných skončily čtvrteční a následné noční střety v centru Jeruzaléma mezi členy izraelské krajní pravicové skupiny a Palestinci. Dvacet zraněných má také policie, která se snažila oba tábory zklidnit. Zpravodaj ČT na Blízkém Východě David Borek pak připomíná, že už za měsíc mají Palestinci zvolit parlament, poprvé po 15 letech. Stále ale není jisté, jestli se volby budou konat.

Protestní pochod svolala organizace izraelské krajní pravice Lehava, která je proti asimilaci Židů s jinými skupinami obyvatel. Měl symbolizovat ukázku „národní cti“. Policie oznámila, že akci povolí s ohledem na svobodu vyjádření, ale zasáhne proti násilí. 

Na akci přišlo asi tři sta příznivců a vydali se k Damašské bráně u Starého Města, kde se shromáždili k protiakci Palestinci. Podle izraelského tisku se Lehava i Palestinci svolávali na sociálních sítích.

Policie sice nasadila stovky svých lidí na to, aby zabránili účastníkům pochodu dojít až k bráně, ale nepodařilo se jí to a oba tábory pak na sebe začaly házet předměty. Police nakonec nasadila jízdní oddíly, ohlušující granáty a vodní děla. Střety trvaly až do pátečního rána.

Zraněno bylo 105 lidí, z nichž podle Červeného půlměsíce 22 skončilo v nemocnici. Policisté mají dvacet zraněných, je mezi nimi i člen jízdní policie, jehož zasáhl do hlavy kámen. Za házení předmětů bylo zadrženo padesát lidí, kteří stanou před jeruzalémským soudcem. 

Budou Palestinci volit?

Už za měsíc mají Palestinci zvolit parlament, poprvé po 15 letech. Stále ale není jisté, jestli se volby budou konat. Napětí roste i kvůli sporům s Izraelci – jestli bude možné hlasovat i ve východním Jeruzalémě. Právě tam v noci na pátek propukly zmíněné masivní střety mezi arabskými a židovskými demonstranty.

Palestinská autonomie požaduje, aby se hlasovat mohlo i ve východním Jeruzalému. Otázka voleb se tak propojuje s izraelskými i palestinskými nároky na toto město. „Pokud to nebude umožněno, volební proces bude odložen,“ řekl v úterý poradce palestinského prezidenta Nabíl Šás. Chystané volby zvyšují napětí nejen na lince palestinsko-izraelské, ale i na té palestinsko-palestinské. I po patnácti letech existuje trojúhelník Fatáh, Hamás, Izrael a uprostřed symbol Jeruzaléma.

„Ve jménu naší kandidátní listiny je uvedeno, že naší adresou je Jeruzalém tak, aby to bylo všem jasné,“ řekl člen vedení Hamásu Chalíl al-Hajá.

Objevily se případy, kdy znepřátelené palestinské frakce střílely na domy svých kandidátů. Hamás už dal najevo, že jakýkoliv odklad voleb nepřipustí. Tato pohrůžka byla směřována Izraeli i stávající palestinské vládě.