Soud rozhodl o zatčení dvou vůdců Proud boys. Měli vést útok na Kapitol a chtěli přerušit předání moci

Americký federální soud rozhodl o zadržení dvou vůdců krajně pravicového hnutí Proud boys (Hrdí hoši). Stalo se to kvůli obviněním z vedení útoku na budovu Kongresu ze 6. ledna a plánovanému narušení potvrzovacího procesu volební výhry Joea Bidena v prezidentských volbách. Policie by nyní podle soudu měla Ethana Nordeana a Josepha Biggse zatknout a vsadit do vazby. V úterý o tom informoval britský deník The Guardian.

„Jsou obviněni z pokusu ukrást jeden z korunovačních klenotů naší země, jelikož chtěli zasáhnout do pokojného předání prezidentské moci,“ řekl v pondělí americký soudce Timothy Kelly. Rozhodnutí představuje obrat dřívějšího stanoviska o propuštění dvojice poté, co ministerstvo spravedlnosti pro oba muže prosazovalo vyšetřovací vazbu na základě nových obvinění, jež byla podána v březnu.

Soudce odcitoval příspěvky na sociálních médiích a zašifrované zprávy obou mužů, ve kterých Biggs například uvedl, že je „čas na válku“, pokud se demokraté pokusí „ukradnout volby“. Nordean poté vyzval milice Trumpových příznivců, aby ho kontaktovaly.

V šifrovaných konverzačních skupinách pak vůdci Proud boys měli koordinovat postup asi šedesáti lidí. Při samotném útoku rozbíjeli kovové bezpečnostní zátarasy a domlouvali se na postupu do sídla zákonodárného sboru skrze vysílačky či mobilní telefony. Údajně rovněž před útokem vybírali od svých členů a sympatizantů příspěvky na pořízení ochranných vojenských obleků a na financování cesty do Washingtonu.

Obvinění oslavovali útok na Kapitol

Ačkoli důkazy naukazují na to, že se obžalovaní při nepokojích přímo zapojili do fyzického násilí, podle Kellyho jejich komunikace ukázala, že oba hráli roli při plánování přerušení předání moci a vedení Trumpových příznivců. V příspěvcích a zprávách zároveň oslavovali události toho dne a nevyjádřili nad nimi nijak lítost.

Trump a jeho spojenci od voleb veřejnosti bez předložení důkazů tvrdí, že Biden zvítězil podvodem a volby tím „ukradl“. To však odmítají soudy a úřady v jednotlivých státech i na federální úrovni.